Επιστημονική ονομασία: Linum usitatissimum L.-Λινάρι
Οικογένεια: Λινίδες (Linaceae)
Άλλα ονόματα: Λίνον το ωφελιμότατον (το χρησιμότατο), λίνο, λινοκαλάμι, λιναρόσπορος, λινόσπορος, Flax, Linseed
Ο λιναρόσπορος είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργήσιμα φυτά, περισσότερο από 5000 χρόνια πριν, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι εκτίμησαν τα θεραπευτικά αποτελέσματά του. Ο λιναρόσπορος έχει αρχίσει να καλλιεργείται το 3000 Π.Χ. από τους Βαβυλώνιους. Στην Ευρώπη o λιναρόσπορος έχει τη φήμη ως το παλαιότερο φυτό πηγής οξέων και επίσης ως το αρχαιότερο ιατρικό φυτό. Ο Καρλομάγνος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαικής Αυτοκρατορίας διένειμε έναν νόμο, διατάζοντας την καθημερινή κατανάλωση λαδιού από λινάρι.
Οικογένεια: Λινίδες (Linaceae)
Άλλα ονόματα: Λίνον το ωφελιμότατον (το χρησιμότατο), λίνο, λινοκαλάμι, λιναρόσπορος, λινόσπορος, Flax, Linseed
Ο λιναρόσπορος είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργήσιμα φυτά, περισσότερο από 5000 χρόνια πριν, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι εκτίμησαν τα θεραπευτικά αποτελέσματά του. Ο λιναρόσπορος έχει αρχίσει να καλλιεργείται το 3000 Π.Χ. από τους Βαβυλώνιους. Στην Ευρώπη o λιναρόσπορος έχει τη φήμη ως το παλαιότερο φυτό πηγής οξέων και επίσης ως το αρχαιότερο ιατρικό φυτό. Ο Καρλομάγνος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαικής Αυτοκρατορίας διένειμε έναν νόμο, διατάζοντας την καθημερινή κατανάλωση λαδιού από λινάρι.
Επίσης ο Mahatma Gandhi που μιλήσε για τη σημασία του λιναρόσπορου, και είπε "όταν ο σπόρος του λιναριού γίνει συνήθεια στην καθημερινή διατροφή μας, θα υπάρξει και καλύτερη υγεία."
Μερικοί διατροφολόγοι και ερευνητές θεωρούν ότι ο λιναρόσπορος και το λάδι του είναι το σημαντικότερο συμπλήρωμα για την προώθηση της υγείας μας.
Στα τρέχοντα σχέδια για τη διατροφή μας δεν λαμβάνουμε υπόψη μας την καθημερινή ανάγκη για τα ουσιαστικά λιπαρά οξέα, επειδή οι πηγές τους είναι σπάνια μέρος της διατροφής μας. Το λινάρι και το λάδι λιναριού εξαφανίστηκαν από τη διατροφή μας συνολικά μέσω των αιώνων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδόν κανένας - ακόμη και οι συνειδητοί άνθρωποι που κάνουν υγιεινή διατροφή - έχουν μια χρόνια ανεπάρκεια στο ουσιαστικό λιπαρό οξύ αποκαλούμενο άλφα-λινολενικό οξύ,ο λιναρόσπορος με την πλούσια περιεκτικότητά του σε α-λινολενικό οξύ και λιγνάνες, έχει αποτελέσει εδώ και χρόνια αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης για πιθανές προφυλακτικές επιδράσεις έναντι του καρκίνου του μαστού, προστατεύει την καρδιά, μειώνει τη χοληστερίνη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το σώμα μας χρειάζεται τα λιπαρά οξέα για μια καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και την καλύτερη άρνηση των τοξινών. Σχεδόν οποιοδήποτε σωματικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις φυσικές ιδιότητες του λιναρόσπορου, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού, ανοσοποιητικού, χωνευτικού, σεξουαλικού, και νευρικού συστήματος. Τα λιπαρά οξέα απαιτούνται, αλλά δεν μπορούν να συντεθούν από το σώμα από άλλα λίπη.
Το λινέλαιο (όχι λιναρέλαιο) προέρχεται από τους σπόρους των φυτών του λιναριού. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων λιπαρών οξέων και είναι η πλουσιότερη φυσική πηγή λινολενικού οξέος. Περιέχει περίπου 50-60 τοις εκατό του λιπαρού οξέος ωμέγα-3, γνωστά ως άλφα-λινολενικό οξύ (LNA), και κατά προσέγγιση 18-20 τοις εκατό του λιπαρού οξέος ωμέγα-6, γνωστά ως λινελαϊκό οξύ (LA).
Δεδομένου ότι το καθαρό λάδι λιναριού δεν είναι σταθερό στον περιβαλλοντικό αέρα λόγω της εξαιρετικής υψηλής συγκέντρωσης στα ακόρεστα λιπαρά οξέα, και δεδομένου ότι έχει μια δυσάρεστη προτίμηση για μερικούς ανθρώπους, οι επιστήμονες ανέπτυξαν τις κάψουλες ζελατίνης για την Κ-link. Μέσω μιας ευγενούς διαδικασίας, αυτές οι κάψoυλες περιβάλλουν το φυσικό λάδι. Η ζωή αποθήκευσης επεκτείνεται σε 24 μήνες. Το πρόσθετο όφελος είναι ότι οι κάψουλες μπορούν να καταπωθούν εύκολα μετά από ένα γεύμα με κάποιο υγρό ή μπορείτε να το παίρνεται μέσω της προσθήκης του λιναρόσπορου ή ελαίου σε συνδυασμό με τα φαγητά σας. Κυρίως τα προμηθευόμαστε από ειδικά βιολογικά καταστήματα.
Η καθημερινή συμπλήρωση της διατροφής σας με το λιναρόσπορο μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας με τους διάφορους τρόπους:
• Πέψη: Το λάδι από το λιναρόσπορο υποκινεί τη λειτουργία του συκωτιού. Επίσης το λάδι από το λιναρόσπορο υποκινεί και διευκολύνει τη μετακίνηση των αποβλήτων από τα έντερα αποτοξινώνοντας τον οργανισμό.
• Μάτια: Το λάδι από το λιναρόσπορο βελτιώνει την αντίληψη όρασης και χρώματος.
• Τρίχα: Το λάδι από το λιναρόσπορο είναι χρήσιμο στην επεξεργασία της πιτυρίασης. Επίσης μπορεί απέραντα να βελτιώσει τον όρο της θαμπής τρίχας.
Μια μελέτη σε γυναίκες που περίμεναν να υποβληθούν σε επέμβαση για καρκίνο του μαστού κατέδειξε ότι όσες κατανάλωσαν αρτοσκευάσματα με λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση (περίπου 4 κουταλιές της σούπας αλεσμένους λιναρόσπορους σε κάθε ψωμάκι) είχαν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης της αύξησης των όγκων, ενώ άλλη μελέτη σε άντρες που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη και κατανάλωσαν περίπου 30 γρ. αλεσμένους λιναρόσπορους την ημέρα, ως μέρος μιας διατροφής με λίγα λιπαρά, είδαν να επιμηκύνεται ο χρόνος που μεσολάβησε μεταξύ της εμφάνισης του όγκου και της ανάγκης για χειρουργική επέμβαση.
Οι λιναρόσποροι επίσης καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, ανακουφίζουν από το άσθμα, τους πόνους της περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και την κατάθλιψη. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε ως ρόφημα αλλά και να τους προσθέσετε στις σαλάτες τα μαγειρεμένα λαχανικά, ακόμα και στις σούπες.
ΧΡΗΣΕΙΣ-ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Για εσωτερική χρήση
Ολόκληροι οι σπόροι, 1-2 κουταλιές σε κούπα με ζεστό νερό. Τρίψτε τους σπόρους για κατάπλασμα. Χρησιμοποιήστε μόνο φρεσκοτριμένους σπόρους εσωτερικά. Ακόμα και μερικές ημέρες είναι αρκετές για να γίνει οξειδωτική υποβάθμιση, δημιουργώντας ερεθιστικά λιπίδια.
Μουσκεύουμε όλη τη νύχτα, 3 κουταλάκια της σούπας σπόρους σε ένα λίτρο ζεστού νερού και πίνουμε 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Καθαρτικοί (Για τη δυσκοιλιότητα βράζουμε 10 γραμμάρια λιναρόσπορο - μία κουταλιά σε δύο ποτήρια νερό μέχρι να μείνει το μισό και το πίνουμε χλιαρό).
Το ίδιο αφέψημα κάνει καλό στα βρογχικά και την πνευμονία.
Για τον ίκτερο βράζουμε 15-20 γραμμάρια σπόρων σε ένα λίτρο νερό και πίνουμε τρία φλιτζανάκια τη μέρα.
Το αφέψημα γίνεται με μια κουταλιά σπόρους σε ένα φλιτζάνι νερό. Το βράζουμε μέχρι να μείνει το μισό νερό και μόλις χλιαρύνει το πίνουμε.
Ένα κουταλάκι ωμό λινέλαιο από το φαρμακείο σκοτώνει τα σκουλήκια και παράσιτα των εντέρων. (Για να μη μας πιάσει αηδία πίνουμε και λίγο χυμό λεμονιού). Επίσης ένα κουταλάκι κάνει καλό και στο βήχα και στις βρογχίτιδες.
Μια παλιά πρακτική συνταγή με μεγάλη επιτυχία λέει: για να ελαττώσετε τις πέτρες στη χολή πιείτε μιάμιση ως δύο κουταλιές της σούπας λινέλαιο (από φαρμακείο, όχι από χρωματοπωλείο) και ξαπλώστε στο αριστερό σας πλευρό για μισή ώρα. Οι πέτρες θα περάσουν στα έντερα και θα φύγουν από εκεί.
Αν πάσχετε από δυσκοιλιότητα τρώτε τακτικά λίγους λιναρόσπορους (1-2 κουταλιές της σούπας) αφού πρώτα τους πλύνετε καλά με άφθονο νερό.
Για εξωτερική χρήση
Κάνουμε μαλακτικά καταπλάσματα με αλεύρι λιναριού για πρηξίματα αδένων και αποστήματα καθώς και για τους πόνους των ρευματισμών ή ως αλοιφή στα εγκαύματα. Βάζουμε 20-25 γραμμάρια αλεύρι σε μισό λίτρο αποσταγμένο νερό και το βράζουμε μέχρι να πήξει. Το αδειάζουμε σ' ένα πανί και το τοποθετούμε στο σημείο που χρειάζεται. Να είναι τόσο ζεστό όσο το δέχεται ο οργανισμός σας. Το αλεύρι όμως του λιναριού πρέπει να είναι φρέσκο, αλλιώς ταγγίζει το λάδι που περιέχει και μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες).
Άλλος τρόπος για κατάπλασμα: Βράζουμε καλά τους λιναρόσπορους ώσπου να μαλακώσουν και να κολλάνε άμα τους αγγίζουμε. Τους αδειάζουμε σ' ένα καθαρό πανί και τους βάζουμε έτσι ζεστούς (όσο ζεστούς τους δέχεται το κορμί μας) στο μέρος που θέλουμε.
Πολτοποιημένοι η βρασμένοι σπόροι λιναριού κάνουν ένα θαυμάσιο κατάπλασμα που μπαίνει στα πυώδη σπυριά και τους καλόγηρους κι έτσι ανοίγουν και φεύγει το πύον.
Στις αιμορροΐδες χρησιμοποιούμε καταπλάσματα από 50 γραμμάρια λιναρόσπορου βρασμένου σε ένα λίτρο γάλα.
Έλαιο λιναριού αναμεμιγμένο με κόκκινο κρασί, συνιστάτε για τη θεραπεία των πληγών.
Ο Πλίνιος στο κεφάλαιο για το λιναρόσπορο μας δίνει 30 χρήσεις του:
Ο λιναρόσπορος δεν χρησιμοποιείτε μόνο σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, αλλά εφαρμοζόμενος μόνος του, διασκορπίζει τα μπιμπίκια στο πρόσωπο των γυναικών.
Ο χυμός του επίσης είναι πολύ ευεργετικός στην όραση.
Συνδυασμένος με λιβάνι και νερό , ή αλλιώς με μύρο και κρασί, είναι θεραπεία για την αποσυμφόρηση των ματιών και εφαρμοσμένο με μέλι, λιωμένο ζωικό λίπος ή κερί κάνει για τα πρηξίματα του παρωτιδικού αδένα.
Παρασκευασμένο όπως η πολέντα (χυλός από αραποσιτάλευρο), είναι καλό για τα υγρά του στομαχιού και ένα αφέψημα από αυτό σε νερό και λάδι, εφαρμοζόμενο τοπικά με άνισο, υποδεικνύετε για την περιαμυγδαλική διαπύηση (επιπλοκή οξείας αμυγδαλίτιδας)
Μερικές φορές χρησιμοποιείτε ξεραμένο, επίσης, για να σταματήσει τη χαλαρότητα των εντέρων και εφαρμογές από αυτό χρησιμοποιούνται, με ξύδι, για την κοιλιοκάκη (Coeliac ή Celiac Disease) και δυσεντερία.
Τρώγεται με σταφίδες, επίσης, για τους πόνους του συκωτιού και εξαιρετικά μαντζούνια φτιάχνονται από αυτό την θεραπεία της φθίσης (πνευμονικής φυματίωσης).
Φαγητό με λιναρόσπορο, με την προσθήκη νίτρου, αλατιού ή στάχτες, μαλακώνει την ακαμψία-δυσκαμψία των μυών, τενόντων, αρθρώσεων, σπονδύλων, καθώς και τους μεμβρανώδεις ιστούς του εγκεφάλου.
Καταναλωμένο με σύκα, το φαγητό με λιναρόσπορο ωριμάζει τα αποστήματα και τα φέρνει στην επιφάνεια
Ανακατωμένο με τη ρίζα άγριας αγγουριάς, εξάγει όλα τα ξένα σώματα από την σάρκα, καθώς και τα θραύσματα από σπασμένα κόκαλα.
Ένα αφέψημα λιναρόσπορου σε κρασί εμποδίζει τα έλκη να επεκταθούν και αναμεμιγμένο με μέλι είναι θεραπευτικό για τα ξεσπάσματα τυφοειδών-εντερικών πυρετών.
Χρησιμοποιούμενο με το νεροκάρδαμο, σε ίσες ποσότητες, διορθώνει τα κακο σχηματισμένα νύχια, ανακατωμένο με ρετσίνι και μύρο, θεραπεύει παθήσεις των όρχεων και της κήλης και με νερό γαγγραινώδες πληγές.
Ένα αφέψημα λιναρόσπορου με τριγωνέλλα, σε αναλογία ενός σεξτάριου από το καθένα, σε υδρομέλι, συστήνεται για πόνου στο στομάχι.
Εφαρμοζόμενο σαν έγχυμα με λάδι ή μέλι, είναι ωφέλιμο για επικίνδυνες παθήσεις του στήθους και των εντέρων.
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Το φυτό καλλιεργείτο και χρησιμοποιείτο από τους αρχαίους Μεσοποτάμιους, τους Αιγυπτίους και τους Έλληνες για την κατασκευή ρούχων.
Το έλαιο από τους σπόρους είναι γνωστό ως λινέλαιο. Χρησιμοποιείται πλατιά στις μπογιές και στις βαφές για τα νύχια.
Το λινέλαιο απορροφάει αστραπιαία το οξυγόνο από τον αέρα και σχηματίζει ένα σκληρό, διάφανο βερνίκωμα. Γι' αυτό χρησιμοποιείται πολύ στις καλές τέχνες και στη βερνικοποίϊα.
Ακόμη χρησιμοποιείται σε τυπογραφικά μελάνια, στην υφαντουργία και τα υπολείμματα από την κατεργασία για να βγει το λάδι (οι λινόπιτες) γίνονται πλούσια ζωοτροφή για τα γαλακτοπαραγωγά ζώα. Τελευταία χρησιμοποιείται και στην παραγωγή καλλυντικών.
Από τα υπολείμματα βλαστών και λινών υφασμάτων παρασκευάζεται χαρτί άριστης ποιότητας.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Μην υπερβαίνετε τις συνιστώμενες δόσεις. Μη χρησιμοποιείτε άγουρα σπέρματα, τα οποία μπορεί να είναι τοξικά.
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.
Πηγές: 100 βότανα χίλιες θεραπείες, 200 βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Βοτανοθεραπεία-Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών, Πλήρης οδηγός για τα βότανα, Φυσική Ιστορία - Πλίνιος ο Πρεσβύτερος/Βιβλίο 20/Θεραπείες που προέρχονται από φυτά του κήπου/Κεφάλαιο 92/Λιναρόσπορος-30 θεραπείες-Herbal material media/Michael Moore.
Τουτέστιν το λινάρι είναι ωφελιμότατο για τις περισσότερες αρρώστιες για αυτό και το όνομά του από τους αρχαίους (Λίνον το ωφελιμότατον). Είναι η καλύτερη πηγή ω-3 λιπαρών και φυσικά αν είναι βιολογικά καλλιεργημένο, είναι ανώτερο από το μουρουνέλαιο λόγω του ότι τα ψάρια δεν ζουν πλέον σε καθαρές θάλασσες. Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες αναφέρονται παντού και για μένα θα έπρεπε να διερευνηθεί περισσότερο, η καλύτερη ιδιότητά του που αφορά την διύλιση των βαρέων τοξικών μετάλλων όπως το αλουμίνιο στον οργανισμό μας, που είναι πολλές φορές η αιτία για τις αυτοάνοσες ασθένειες και κυρίως για το Alzheimer που οι ασθενείς έχουν 100 φορές πιο μεγάλη συγκέντρωση αλουμινίου στον εγκέφαλό τους .
Άλλες πολύ σημαντικές πληροφορίες για την φαρμακευτική χρήση του λιναριού μπορείτε να διαβάσετε και εδώ:
http://curezone.com/forums/fm.asp?i=50365
http://www.beckwithfamily.com/indexf.html
8 σχόλια:
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΡΟΦΗΜΑ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΥ ΣΕ ΒΡΕΦΟΣ 9 ΜΗΝΩΝ?
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΤΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ. ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 7 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ.ΑΥΤΌ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΉΤΗΣΉΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΊΑΤΡΟ ΤΟΥ.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΡΩΩ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΟΥ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΙΝ ΝΑ ΜΟΥΛΙΑΣΕΙ;
ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΠΩΧΟΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΡΩΓΕΤΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΜΟΥΛΙΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΙΟ ΜΑΛΑΚΟΣ
ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΦΤΑΧΝΟΥΜΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ? ΚΑΤΙ ΑΚΟΥΣΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΖΕΣΤΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΊΓΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΙΕΛΑΊΟ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΕΙΚ ΚΤΛ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΦΈΨΗΜΑ ΤΟΥ ΛΙΝΑΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΟΤΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΈΝΟ!
Καλό το αρθράκι σας, αλλά ως ιχθυολόγος πρέπει να σας πω ότι το "επιχείρημα" που διατυπώνετε πως πλέον ο λιναρόσπορος και το έλαιό του αποτελούν καλύτερη και υγιέστερη πηγή λιπαρών οξέων επειδή "τα ψάρια δεν ζουν πλέον σε καθαρές θάλασσες" (??!?!!) είναι τουλάχιστον αστείο, αφελές & πιθανόν επικίνδυνο για ανθρώπους που σας διαβάζουν χωρίς κριτική σκέψη.
Πες μας αγαπητέ Σπύρο που χαρακτηρίζεις τόσο πολύ αυτήν την θεωρία, ποίος αναφέρει στα συμπληρώματα απο που είναι η προέλευση του ψαριού που βγάζουν τα Ω3; και ποιος μας εγγυάτε ότι δεν είναι απο μολυσμένες θάλασσες όπως ο Ειρηνικός Ωκεανός που πλέον είναι γεμάτος με ραδιενέργεια λόγω των κρατήρων που κατάστρεψε το μεγάλο τσουνάμι στην Ιαπωνία. Τουλάχιστον ο Λιναρόσπορος και τα παράγωγα του μπορεί να ελέγξει κάποιος αν είναι συμβατικός ή βιολογικός και απο ποία χώρα.
Δημοσίευση σχολίου