Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Φάβα: πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών



Όταν ο Αισχύλος χρησιμοποιούσε σε μια από τις τραγωδίες του τη λέξη φάβα δεν εννοούσε φυσικά το μοναδικό αυτό όσπριο αλλά ένα είδος διαδεδομένου ‘κατώτερου τροφίμου’. Την ίδια αντιμετώπιση επιδεικνύει και ο Αριστοφάνης σε αρκετές κωμωδίες του. Εκείνη την εποχή η φάβα ονομάζονταν ‘έτνος’ και η παρασκευή της πραγματοποιούνταν από διάφορα όσπρια και όχι μόνο από τον αρακά. Χαρακτηριστική είναι η σχέση του εν λόγω οσπρίου με τον άνεμο καθότι ο αρακάς βλαστάνει κατά την περίοδο που επικρατούν νότιοι άνεμοι. Γι’ αυτό ακριβώς στην Ελλάδα το χαρακτηριστικότερο είδος φάβας ευδοκιμεί στο ‘δύσκολο’ έδαφος της Σαντορίνης την εποχή των ανέμων.

Η φάβα, το τρόφιμο δηλαδή που προέρχεται από τα αφυδατωμένα σπέρματα αρακά, περιέχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά υδατανθράκων (63%) και πρωτεϊνών (20%) γεγονός το οποίο την αναβαθμίζει διατροφικά αφού αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών χωρίς ταυτόχρονη παρουσία τριγλυκεριδίων, κορεσμένων ή τρανς λιπαρών. Η πλούσια περιεκτικότητάς της σε διαλυτές φυτικές ίνες την κάνουν ένα ιδανικό τρόφιμο για τη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερίνης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, την ομαλή και φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Όλα αυτά τα οφέλη αποδίδονται από ένα τρόφιμο που ανά μερίδα 100 γρ. αποδίδει μικρή ποσότητα θερμίδων (85 για την ακρίβεια) επιβαρύνοντας έτσι ελάχιστα το καθημερινό μας γεύμα. Ειδικά σε περιπτώσεις υιοθέτησης χορτοφαγικών σχημάτων ή σε περιόδους θρησκευτικής νηστείας η φάβα αποτελεί εξαίσιο υποκατάστατο του κρέατος. Όμως, επειδή το αμινοξύ μεθειονίνη απουσιάζει από τη φάβα, για να υπάρχει πληρότητα αμινοξέων θα πρέπει αυτά να συνοδεύονται με δημητριακά (όπως το ρύζι) ή ξηρούς καρπούς (όπως τα αμύγδαλα ή τα φυστίκια). Είναι επιπρόσθετα πλούσια σε μαγνήσιο (που βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της μνήμης), φυλλικό οξύ, κάλιο και σίδηρο (όχι αρκετά βιοδιαθέσιμο ίσως). Εκτός από τη μορφή της σούπας που όλοι γνωρίζουμε μπορεί να μαγειρευτεί σαν πουρές, να μπει σε σαλάτες με λαχανικά, να γίνει ντιπ αλλά και να μαγειρευτεί σε ριζότο.

Η φάβα ανήκει στην κατηγορία των ψυχανθών και κληρονομεί από αυτά μια πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία. Επειδή ακριβώς αποτελείται από αφυδατωμένα σπέρματα τα οποία απολυμαίνονται επιδεικνύει αξιοσημείωτη συντηρησιμότητα σαν τρόφιμο. Τα υψηλά επίπεδα υδατανθράκων που περιέχει σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος των σπερμάτων την καθιστούν εύκολη στο μαγείρεμα, ενώ οι υδατάνθρακες που περιέχει της αποδίδουν μια υπόγλυκη γεύση. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως ανάλογα τρόφιμα με τη φάβα παρουσιάζουν υπόπικρη γεύση.



Σε ένα εβδομαδιαίο διατροφικό σχήμα της παραδοσιακής ελληνικής μεσογειακής διατροφής δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει ένα τρόφιμο όπως η φάβα. Ένα ευεργετικό τρόφιμο στο οποίο οι Ρωμαίοι έδιναν τόσο μεγάλη σημασία ώστε είχαν δώσει το όνομά του σε μια από τις πιο γνωστές ρωμαϊκές οικογένειες: τους Φάβιους.

Γράφει: Παπαμίκος Βασίλειος, Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΓΝΑ – Κοργιαλένειο Μπενάκειο

Περπάτημα, δεν φαντάζεσαι τι κάνει!

Το περπάτηµα σας κάνει πολύ καλό!
 
Βελτιώνει τη γενική σας υγεία
Σύµφωνα µε έρευνες αµερικανών επιστηµόνων, τριάντα λεπτά περπάτηµα την ηµέρα µπορούν να µας βοηθήσουν να διατηρήσουµε τη φυσική µας κατάσταση µε αποτέλεσµα να είµαστε και να αισθανόµαστε καλύτερα. 




Η ίδια έρευνα βέβαια έδειξε ότι µόνο ένα 20% των Αµερικανών τηρεί αυτό το 30"λεπτο. Αυτοί ωστόσο, αν και λίγοι, δηλώνουν πανευτυχείς που πετυχαίνουν το στόχο τους.
Δυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες Το περπάτηµα βελτιώνει την καρδιαναπνευστική

λειτουργία, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανική άσκηση για άτοµα µε καρδιολογικά προβλήµατα. Όπως ανακάλυψαν µάλιστα γάλλοι ερευνητές, 20' µόλις λεπτά την ηµέρα µπορούν να βοηθήσουν τα άτοµα αυτά περισσότερο από όσο οποιαδήποτε άλλη µορφή άσκησης.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα

Πρόσφατες αµερικανικές µελέτες έδειξαν ότι η συστηµατική άσκηση ενισχύει τη φυσική άµυνα του οργανισµού. Και µην βιαστείτε να πείτε ότι το περπάτηµα δεν µπορεί να είναι εξίσου αποτελεσµατικό γιατί, εφόσον γίνεται τακτικά και σε έντονο ρυθµό, είναι µια συστηµατική άσκηση.



Αυξάνει την ενέργεια
…αλλά και την αντοχή µας, καθώς συµβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες θεωρείται ότι αντιµετωπίζουν και τα συµπτώµατα της κατάθλιψης (γι’ αυτό εξάλλου και είναι γνωστές ως οι ορµόνες της ευφορίας).


Γυμνάζει όλους τους μυς
Όταν περπατάµε, όλο µας το σώµα βρίσκεται σε κίνηση και ενεργοποίηση, ενώ όσο πιο έντονος είναι ο ρυθµός µας τόσο καλύτερα γυµνάζονται οι µύες µας. Η εναλλαγή γρήγορου περπατήµατος µε ήπιο είναι ένας καλός συνδυασµός.

Ελέγχει τον διαβήτη
Η γυµναστική γενικά έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στα άτοµα µε διαβήτη, καθώς αυξάνει την κατανάλωση θερµίδων, βοηθάει στον έλεγχο του σωµατικού βάρους, στην αύξηση του µεταβολισµού και στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου.

Επιπλέον…
Το περπάτηµα επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, αφού συµβάλλει στη µακροζωία των κυττάρων και στην αντιµετώπιση του στρες, ενώ παράλληλα συµβάλλει στην ενδυνάµωση του µυϊκού συστήµατος και στην ισορροπία.
Το περπάτηµα συµβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς η επαναλαµβανόµενη φόρτιση που ασκείται κατά µήκος των οστών είναι ένα ισχυρό ερέθισµα για τη διατήρηση της αντοχής τους. Αν είναι πάνω από 75%, απαιτείται η γνώµη του γιατρού.

Περπατήστε περισσότερο
• Αν έχετε σκύλο, βγάζετέ τον συχνότερα βόλτα. Εκείνος δεν θα «πει» ποτέ «όχι» και εσείς θα είστε συνέχεια σε κίνηση.
• Ακόµα και µέσα στο σπίτι µπορείτε να «γράψετε» χιλιόµετρα. Όταν µιλάτε µε το ασύρµατο τηλέφωνο ή το κινητό, περπατάτε από τη µία άκρη του σαλονιού στην άλλη, ειδικά αν βλέπετε ότι το τηλεφώνηµα θα έχει διάρκεια.
• Πηγαίνετε για ψώνια µε τα πόδια. Έτσι θα περπατήσετε περισσότερο και θα κάνετε και τις δουλειές σας.
• «Εγκαταλείψτε» όσο µπορείτε το αυτοκίνητο. ∆εν είναι µόνο µια οικολογική και οικονοµική κίνηση αλλά κάνει καλό και στο σώµα µας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρουµε
Θέλει ... χρόνο
Το περπάτηµα, για να θεωρηθεί ολοκληρωµένη άσκηση και να µας γυµνάζει ικανοποιητικά, θα πρέπει να διαρκεί περίπου 60 λεπτά καθηµερινά (χωρίς τις διατατικές ασκήσεις που πρέπει να γίνουν κατόπιν ώστε να ολοκληρωθεί ή εκγύµνασή µας). Άρα, για να φτάσετε στο στόχο σας, θα πρέπει να αποφασίσετε ότι θα αφιερώνετε αρκετό χρόνο µέσα στην εβδοµάδα.

Μερικές φορές δεν αρκεί
Το περπάτηµα, ενώ γενικά είναι µια πολύ καλή άσκηση, δεν µπορεί να θεωρηθεί προπόνηση για αθλητές ή ανθρώπους που, όσον αφορά στη γυµναστική, βρίσκονται σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση µπορεί να λειτουργήσει µόνο συµπληρωµατικά βοηθώντας σηµαντικά στη διατήρηση της φυσικής µας κατάστασης. Σε τέτοιες περιπτώσεις όµως το περπάτηµα είναι καλύτερο να γίνεται σαν χόµπι που τονώνει την ενέργειά µας και όχι να στερεί χρόνο από την κανονική προπόνηση ή την ανωτέρου επιπέδου γυµναστική στους αθλητές και στα πολύ γυµνασµένα άτοµα.

Το περπάτημα σε αριθμούς • Το 52% του παγκόσµιου πληθυσµού περπατά πολύ λιγότερο απ’ ό,τι πριν από µια δεκαετία.
• Το κανονικό περπάτηµα γίνεται µε µέση ταχύτητα 4-5 χλµ. την ώρα, γεγονός που σηµαίνει ότι σε περίπου 20 λεπτά διανύουµε ένα χιλιόµετρο.
• Ο ιδανικός δρασκελισµός πρέπει να έχει άνοιγµα γύρω στα 50 εκατοστά.
• Η µέση καύση θερµίδων όταν περπατάµε είναι 0,05-0,12 θερµίδες το λεπτό ανά κιλό σωµατικού βάρους. ∆ηλαδή, ένα άνθρωπος π.χ. 75 κιλών καίει σε 30 λεπτά περίπου 112-270 θερµίδες.
• Το έντονο περπάτηµα θεωρήθηκε άσκηση το 1989 έπειτα από 8ετή µελέτη σε 13.000 ανθρώπους που κατέληξε στο συµπέρασµα ότι µπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση και την καρδιαναπνευστική λειτουργία.
• Σύµφωνα µε έρευνες αυστραλών επιστηµόνων, 2,5 ώρες περπάτηµα κάθε εβδοµάδα µπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά τη µνήµη µας.
• Όπως δείχνουν διάφορες έρευνες, οι γυναίκες που δήλωσαν ότι περπατούσαν µε έντονο ρυθµό παρουσίασαν 37% µικρότερο κίνδυνο εµφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση µε αυτές που δεν περπατούσαν.

Τι ειναι περπατημα; 

Συμβουλες

Τι είναι το δυναμικό περπάτημα;
Ως τέτοιο περιγράφεται το γρήγορο και αθλητικό βάδισμα, κατά το οποίο και τα δύο πόδια έχουν επαφή με το έδαφος (σε αντίθεση με το τρέξιμο, κατά το οποίο το ένα πόδι βρίσκεται στον αέρα), καθώς και οι διάφορες παραλλαγές του, όπως το περπάτημα Nordic που γίνεται με μπαστούνια και είναι δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιατί το περπάτημα είναι τόσο καλό για την υγεία;
Σύμφωνα με ειδικούς, το περπάτημα προστατεύει τον οργανισμό από συχνές παθήσεις, όπως καρδιολογικές, προβλήματα του κυκλοφορικού, ακόμη και από τον διαβήτη. Επίσης, μπορεί να προλάβει τον καρκίνο, την οστεοπόρωση και την άνοια. Σύμφωνα με ειδικούς, τριάντα λεπτά περπάτημα τη μέρα είναι αρκετά για τη διατήρηση του σωματικού βάρους και την αποτροπή της παχυσαρκίας.

Ποια είναι η διαφορά του από την περιήγηση;
Η καθοριστική διαφορά που υπάρχει ανάμεσά τους είναι η ταχύτητα. Το περπάτημα γίνεται πιο γρήγορα, είτε στην άσφαλτο είτε σε χωματόδρομο. Ως άσκηση, συνήθως διαρκεί από μία έως δύο ώρες, ενώ η περιήγηση μπορεί να διαρκέσει μία ολόκληρη μέρα.

Πόσες θερμίδες μπορεί να κάψει κανείς περπατώντας;
Με μία ώρα περπάτημα μπορεί κανείς να καταναλώσει 600 θερμίδες, δηλαδή κάτι παραπάνω από μία πλάκα σοκολάτας!

Τι πρέπει να προτιμά κανείς, την άσφαλτο ή τους χωματόδρομους;
Με τα κατάλληλα παπούτσια, το περπάτημα μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε δρόμο. Γενικά, είναι καλύτερο να περπατάει κανείς στη φύση, καθώς έτσι βοηθά το σώμα του να αισθάνεται ελεύθερο.

Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού κατά το περπάτημα;
Οι τραυματισμοί είναι σπάνιοι, όμως όποιος θέλει να είναι σίγουρος ότι δεν θα… παραπατήσει, μπορεί να συμβουλευτεί έναν ειδικό που θα του εξηγήσει τι πρέπει να προσέξει στην τεχνική.

Πώς γίνεται το περπάτημα ως γυμναστική;
Με γρήγορο βάδισμα, αλλά και τη βοήθεια των χεριών, τα οποία πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα, σφιγμένα σε γροθιές και να κινούνται μέχρι το ύψος του σαγονιού χωρίς να απομακρύνονται από το πάνω μέρος του σώματος. Αυτή η κίνηση των χεριών είναι απαραίτητη κατά το περπάτημα, επειδή με τη βοήθειά της ενισχύεται το μυϊκό σύστημα του κορμού.

Για ποιους είναι κατάλληλο το περπάτημα;
Το περπάτημα είναι ένα άθλημα για όλους, καθώς η επιβάρυνση που υφίστανται τα πόδια από τη δόνηση σε κάθε βήμα είναι τρεις φορές μικρότερη από ό,τι στο τζόκιν. Αυτό σημαίνει ότι με το περπάτημα μπορούν να αθληθούν και άνθρωποι που έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις τους ή υποφέρουν από παχυσαρκία.

Τι πρέπει να προσέξουν οι αρχάριοι;
Καλό θα είναι να ξεκινήσουν σταδιακά, με τριάντα λεπτά τη μέρα για τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, τα οποία θα αυξήσουν σε σαράντα πέντε μετά τον πρώτο μήνα. Ο ρυθμός πρέπει να είναι ταχύτερος από ό,τι στο καθημερινό περπάτημα και η ένταση να ανεβαίνει μετά τα πρώτα δέκα λεπτά και στη συνέχεια έπειτα από κάθε πέντε. Η ταχύτητα δεν πρέπει να προκαλεί λαχάνιασμα, αλλά να επιτρέπει τη φυσιολογική αναπνοή.
 
Εχει αποδειχθει οτι αδυνατιζει
Ακόμη και 30 λεπτά ήπιου βαδίσματος την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του σωματικού βάρους και στην αποτροπή πρόσληψης της παχυσαρκίας, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Duke έθεσε υπό 8μηνη μελέτη 120 υπέρβαρους ή ελαφρώς παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 409 έως 65 ετών, με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 29,7.

Σημειώνεται, ότι με βάση τις τιμές του ΔΜΣ τα άτομα που εντάσσονται στην κλίμακα 25-29 θεωρούνται υπέρβαρα, ενώ όσα ξεπερνούν το 30 αξιολογούνται ως παχύσαρκα.

Από το σύνολο των ατόμων της μελέτης ζητήθηκε να μην ακολουθήσουν κανένα τύπο δίαιτας καθ' όλη τη διάρκειά της. Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της έρευνας που δεν επιδόθηκαν σε καμία μορφή σωματικής άσκησης κέρδισαν κατά μέσο όρο 1,23 κιλά.

Ωστόσο το 73,5% των ατόμων που περπατούσαν σε ήπιο ρυθμό περίπου 30 λεπτά ημερησιως κατάφεραν όχι μόνο να διατηρήσουν σταθερό το σωματικό βάρος τους αλλά και να χάσουν μερικά κιλά.

Όπως ήταν φυσικό, η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίστηκε στα άτομα που διένυαν τρέχοντας περίπου 26,9 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Η συγκεκριμένη κατηγορία συμμετεχόντων έχασε κατά μέσο όρο 3,65 κιλά στο διάστημα της έρευνας, ενώ παράλληλα απώλεσε περισσότερα από 4,52 κιλά λίπους και προσκόμισε 1,33 κιλά μυϊκής μάζας.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μελέτη καταδεικνύει πως η σωματική άσκηση από μόνη της δεν αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο για την απώλεια σωματικού βάρους αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και από την κατάλληλη δίαιτα.

Ωστόσο, είναι ενδεικτική της ευεργετικής επίδρασης που έχει η γυμναστική για τον οργανισμό και πως δεν είναι απαραίτητη η πολύωρη ή συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό προκειμένου να διατηρήσει κάποιος μια λεπτή σιλουέτα.

Ευαίσθητο στομάχι; Τι να προσέξουμε;

Έντονα φαγητά, διασκέδαση με λίγο παραπάνω αλκοόλ, άγχος να επιστρέψεις και πάλι στη δουλειά... Σε έπιασε πάλι το στομάχι σου; Μπορεί να μην υπάρχει κάπιοιος προφανής λόγος, όμως νιώθεις κάψιμο στο στομάχι, πόνο και μια γενική δυσφορία. Μάθε τι μπορεί να είναι αυτό που σου προκαλεί πρόβλημα στο στομάχι, αλλά και τι πρέπει να κάνεις για να το καταπολεμήσεις.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ
"Δεν είναι απόλυτο ότι όλοι θα αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο. Άλλοι άνθρωποι όπως λέμε έχουν πιο "δυνατό" στομάχι και άλλοι πιο "ευαίσθητο". Όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες και κάποιες "κακίες" διατροφικές συνήθειες που δρουν επιβαρυντικά" εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι παράγοντες που θα προκαλέσουν ευαισθησία στο στομάχι;

- Άγχος – στρες
Είναι ίσως και ο πιο καθοριστικός παράγοντας αν θα αναπτύξει κάποιος ένα ευαίσθητο στομάχι ή έλκος. Ενδέχεται σε κάποιες έντονες στιγμές άγχους να αναπτυχθεί κατευθείαν έλκος στομάχου. Όσον αφορά στο στρες δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής του, δυστυχώς!

- Αλόγιστη κατανάλωση παυσίπονων
Μπορεί να το κάνεις για να απαλλαγείς από τον πόνο σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, αλλά θα επιβαρύνεις το στομάχι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Τέλος, μην ξεχνάς να μην παίρνεις τα παυσίπνονα με άδειο στομάχι!

- Κάπνισμα
Άλλη μια άσχημη παρενέργεια της κακής συνήθειας του καπνίσματος. Οι καπνιστές προσβάλλονται πιο εύκολα από έλκος στομάχου. Το κάπνισμα, χαλαρώνει τους σφιγκτήρες του οισοφάγου, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η διέλευση τον τροφών από το στομάχι στον οισοφάγο. Κάποιος που ήδη πάσχει από έλκος θα πρέπει αν όχι να κόψει το κάπνισμα, να το ελαττώσει ιδιαίτερα.

- Τρως γρήγορα και απότομα
 Όταν τρως λαίμαργα, προκαλείς σίγουρα δυσπεψία και αεροφαγία. Άλλωστε τις περισσότερες φορές, το ότι θα φας λαίμαργα, σημαίνει ότι δεν έχεις γευματίσει για αρκετές ώρες νωρίτερα. Έτσι, το στομάχι μας έχει μείνει πολλές ώρες  με τα πάρα πολύ όξινα υγρά του.

Αποτέλεσμα; Την ώρα του φαγητού τρως περισσότερο, πολλές φορές με βαριά μαγειρευμένα φαγητά που το στομάχι δεν μπορεί να ανεχτεί.

- Μένετε πολλές ώρες νηστικοί
Δεν πρέπει να αφήνεις το στομάχι σου άδειο. Καλό είναι να προσέχεις τα γεύματά σου να περιέχουν μικρές μερίδες υδατάνθρακα (π.χ. ψωμιού).  Ο υδατάνθρακας έχει την ιδιότητα να απορροφά τα υγρά που εκκρίνει το στομάχι.  Και φυσικά η πιο σημαντική συμβουλή σωστής διατροφής: Μικρά και συχνά γεύματα. Οι τροφές δεν θα πρέπει να είναι λιπαρές – βαριά μαγειρευμένες.

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει τη λίστα με τις τροφές που μπορεί να δημιουργήσουν ή να επιβαρύνουν το πρόβλημα...

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ

- ΚΑΦΕΣ: Αυξάνει την έκκριση των υγρών του στομάχου! Για αυτό μην το παρακάνεις με την ποσότητα. Έτσι φρόντισε πάντα να πίνεις καφέ αφού έχεις γευματίσει.

- ΑΛΚΟΟΛ: Είναι βαρύ και χειροτερεύει την υγεία του στομάχου.

- ΧΥΜΟΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ (Όπως χυμό πορτοκάλι – γκρέιπφρουτ): Είναι πολύ όξινοι, ενισχύουν την οξύτητα του στομάχου με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την κατάσταση.

- ΤΗΓΑΝΙΤΑ-ΠΙΤΣΕΣ-ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: Περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους, ψημένου σε μεγάλες θερμοκρασίες. Δρουν ερεθιστικά στο στομάχι και επιδεινώνουν τις καούρες.

- ΚΑΚΑΟ-ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Δυστυχώς και η σοκολάτα ή το ρόφημα κακάο ερεθίζει το στομάχι και είναι καλό να αποφεύγονται, ειδικά σε περιόδους που αισθάνεσαι δυσφορία.

- ΚΡΕΜΜΥΔΙ - ΣΚΟΡΔΟ - ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ: Ένα ευαίσθητο στομάχι δεν αγαπά τα καυτερά και τα έντονα. Καλό είναι να αποφύγεις τέτοιες τροφές που ερεθίζουν και δυσκολεύουν την πέψη.

- ΟΣΠΡΙΑ: Τα όσρπια κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό, όμως είναι δύσπεπτα για το στομάχι. Μην τα αποκλείσεις από το πρόγραμμα. Μικρές μερίδες με συχνότητα, ενεργοποιούν/ενισχύουν τη δράση του υπευθύνου ενζύμου για την πέψη τους.


ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΛΥΝΟΥΝ ΤΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ

Μπορεί κάθε οργανισμός να αντιδρά διαφορετικά, όμως υπάρχουν τροφές που θα απαλύνουν τον πόνο στο στομάχι και θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλύτερα. Αυτές είναι:

- ΓΑΛΑ: Προστατεύει το στομάχι από βαριές τροφές και προλαμβάνει το έλκος.

- ΓΙΑΟΥΡΤΙ: εξασφαλίζει ένα γενικά "δυνατό" στομάχι, κρατάει υγιή τη μικροχλωρίδα του στομάχου και προλαμβάνει το έλκος.

- ΜΕΛΙ: Απαλύνει τον πόνο ενός ερεθισμένου στομάχου.

- ΦΡΟΥΤΑ: Μπανάνα, μήλα, σταφίδες, κεράσια, σύκα ανάλογα με την εποχή θα δροσίσουν τον οργανισμό και θα καταπραΰνουν το στομάχι.

- ΦΥΚΙΑ: Όχι δεν σου πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες! Αν λατρεύεις την ιαπωνική κουζίνα, τότε θα λατρεύεις το φύκι που εκτός από ιδιαίτερη γεύση, επουλώνει τις πληγές του έλκους.

- ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ: Το θαυματουργό τζίνσενγκ δίνει ένα αρωματικό αφέψημα που ανακουφίζει τον πόνο και απορροφά τα  υγρά του στομάχου.



Όταν ακολουθείς μια ισορροπημένη Μεσογειακή διατροφή ( χωρίς υπερβολές, με πρόγραμμα και ελαφρά μαγειρευμένα φαγητά) παράλληλα εξασφαλίζεις και ένα υγιές στομάχι ! Δε χρειάζεται να προσέχουμε ¨τι θα φάμε¨  αλλά τουλάχιστον να προσέχουμε ¨τι δεν πρέπει να φάμε¨


Και όπως έλεγαν και οι παλαιοί …

προλάβαινε παρά θεράπευε

Με τιμή,
Βασιλοπούλου Νικολίτσα.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Υ.Γ.
ΧΑΜΟΜΗΛΙ: Τσάι χλιαρό (όχι ζεστό) ανακουφίζει από προβλήματα του πεπτικού. Το συγκεκριμένο βότανο είναι σωτήριο για τους πόνους στο στομάχι και την κοιλιά, τη δυσπεψία, τη γαστρίτιδα, τα αέρια και τους κολικούς. Ακόμη, χρησιμοποιείται για τα έλκη του πεπτικού, το φούσκωμα και την καούρα. Δεν συνιστάτε να το παίρνουμε για πολλή καιρό καθημερινά.

ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ: Τσάι χλιαρό ηρεμεί το στομάχι και διευκολύνει την πέψη.



Αμύγδαλα κατά γρίπης και κρυολογήματος


Η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από ιούς, όπως του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-ιταλική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη ανακάλυψε ότι οι χημικές ουσίες που με φυσικό τρόπο βρίσκονται στον φλοιό των συγκεκριμένων ξηρών καρπών, ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των ιών, καθώς βοηθάνε τα λευκοκύτταρα "Τ" που ανιχνεύουν την παρουσία "ξένου σώματος". Αυξάνουν έτσι την φυσική ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών του Νόργουιτς και της Πανεπιστημιακής Πολυκλινικής της Μεσίνα, υπό τη δρα Τζιουζεπίνα Μανταλάρι, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα ανοσολογίας "Immunology Letters", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", ανακάλυψαν πως ακόμα και μετά την χώνεψη των αμυγδάλων από το έντερο, παρατηρείται αυξημένη αμυντική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Οι επιστήμονες, σε επόμενη μελέτη τους, θα προσδιορίσουν ποια είναι η ιδανική ποσότητα κατανάλωσης αμυγδάλων, για να έχει ο άνθρωπος την μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για την υγεία του. Όπως είπαν πάντως, είναι δεδομένο ότι αν κανείς τρώει συχνά αμύγδαλα, θα αυξήσει προληπτικά τις άμυνές του κατά διάφορων ιών, ενώ όσοι έχουν ήδη μολυνθεί, θα καταπολεμήσουν πιο γρήγορα τον ιό.

    Οι ερευνητές έλεγξαν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μολύνσεις ακόμα και από τον ιό του έρπητα, ο οποίος θεωρείται δύσκολος "αντίπαλος", καθώς μπορεί να ξεφεύγει από τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, και διαπίστωσαν ότι τα αμύγδαλα βοηθάνε στην αντιμετώπισή του. Όταν όμως είχε αφαιρεθεί από τα αμύγδαλα η φλούδα τους, τότε η προστατευτική δράση τους μειωνόταν δραστικά.

    Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εντοπίσει ποιες ουσίες, ακριβώς, στον φλοιό των ξηρών καρπών είναι αυτές που έχουν την αντι-ιική δράση, υποπτεύονται όμως ότι πρόκειται για τις πολυφαινόλες. Εκτίμησαν επίσης ότι πιθανώς και άλλοι ξηροί καρποί έχουν ανάλογη δράση.

Πηγή: Express.gr

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι σαλάτες στην διάθεση μας;

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν τρώμε επτά ή περισσότερες σαλάτες την ημέρα όχι μόνο θα είμαστε υγιείς αλλά και ευτυχισμένοι.

Όπως ανακάλυψαν, όσοι τρώνε καθημερινά τρία ή τέσσερα φρούτα και δύο μεγάλες σαλάτες την ημέρα αισθάνονται πιο χαρούμενοι και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.




Η σχετική μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση δημοσκοπήσεων, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 80.000 εθελοντές, οι οποίοι είχαν απαντήσει μεταξύ άλλων σε ερωτήματα για τη διατροφή, την φυσική δραστηριότητα και τα συναισθήματά τους.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν κάθε εθελοντή σε μία κλίμακα από 0 έως 10, αναλόγως με την ικανοποίησή του από τη ζωή του – και συνέκριναν τη βαθμολογία αυτή με τις διατροφικές συνήθειές του. Έτσι ανακάλυψαν πως όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είχαν βαθμολογία κατά μία μονάδα υψηλότερη απ’ ό,τι όσα δεν έτρωγαν. Αν και δεν είναι επακριβώς γνωστό πως επηρεάζουν φρούτα και λαχανικά την ευεξία, εξίσου γνωστό είναι πως περιέχουν αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες οι οποίες πιστεύεται ότι ελαττώνουν το στρες.







Πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα παιδιά που τρώνε τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά διατρέχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης αργότερα στη ζωή τους. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Social Indicators Research", καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε υψηλά επίπεδα φρούτων και λαχανικών για το καλό της ψυχικής υγείας μας και όχι μόνο της σωματικής.





Σημειώνεται πως οι μερίδες που συνιστώνται για καλή υγεία είναι μονάδα μέτρησης και δεν αντιστοιχούν σε μερίδες εστιατορίου. Στην πραγματικότητα, μία μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε ένα φρούτο και μία μερίδα λαχανικά αντιστοιχεί σε λιγότερο από μισή σαλάτα (μετρημένη ως σαλάτα εστιατορίου). Έτσι, επτά ή οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα σημαίνουν τρία ή τέσσερα φρούτα και δύο μεγάλες σαλάτες την ημέρα.

Social Indicators Research

Έξτρα Συμβουλές

Επειδή αρκετά από τα λαχανικά ψεκάζονται με φυτοφάρμακα αλλά μαζεύουν αρκετή σκόνη και βακτήρια από το περιβάλλον, για να τα τρώμε με ασφάλεια, καλό είναι τα λαχανικά και φρούτα γενικότερα να πλένονται πολύ καλά πριν καταναλωθούν, ένας εύκολος και ασφαλές τρόπος είναι να τα βάλετε σε μεγάλο μπολ και να βάλετε λίγο αλάτι, λίγο άσπρο ξύδι και νερό μέχρι να γεμίσει, τα αφήνετε για 5 λεπτά και μετά τα τρίφετε με το χέρι μέσα στο μπολ για να φύγουν οι ακαθαρσίες, ακολούθως ξεπλένετε επιπλέον 1-2 φορές καλά με καθαρό νερό όλα μαζί ή ένα ένα και είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Πόνος στον αυχένα; Καφές ή τσάι θα σας ανακουφίσει!

Επιστήμονες από τη Νορβηγία αναφέρουν ότι ο καφές και το τσάι ανακουφίζουν από τον πόνο στον αυχένα.


Συγκεκριμένα σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 48 εθελοντές, οι 22 εκ των οποίων έπασχαν από χρόνιο πόνο στον αυχένα ή τον ώμο, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν έπιναν το ένα από τα δύο ροφήματα πριν καθίσουν μπροστά στο κομπιούτερ, πονούσαν λιγότερο απ’ ό,τι όταν κάθονταν δίχως να τα έχουν καταναλώσει.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, απ’ όσους καθημερινά απασχολούνται σε επαγγέλματα τα οποία απαιτούν περιορισμένη μυϊκή δραστηριότητα, όπως είναι η δουλειά γραφείου, το 10% υποφέρουν από πόνους στον αυχένα και στους ώμους.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Νοσοκομείου Αποκατάστασης Sunnaas και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "BMC Research Notes". Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αποτελεί τμήμα μιας έρευνας για τον τρόπο ανάπτυξης του πόνου στους εργαζόμενους γραφείου και ουσιαστικά τα ευρήματά της ήταν τυχαία. Στο πλαίσιο της κύριας έρευνας, οι ερευνητές είχαν ζητήσει από τους εθελοντές να πηγαίνουν νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο. Για να μην νιώθουν οι εθελοντές υπνηλία στη διάρκεια διαφόρων πειραμάτων, οι ερευνητές φρόντιζαν καθημερινά να έχουν στη διάθεσή τους καφέ και τσάι.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, παρατήρησαν πως όσοι επέλεγαν να πιουν το ένα από τα δύο, ανέφεραν λιγότερο πόνο και άλλα ενοχλήματα όταν δούλευαν στα κομπιούτερ. Έτσι, αποφάσισαν να μελετήσουν πιο διεξοδικά το θέμα.

Ζήτησαν λοιπόν από 19 εθελοντές να πίνουν καφέ ή τσάι, αλλά όχι περισσότερο από ένα φλιτζάνι κάθε πρωί, ενώ οι υπόλοιποι έπρεπε να απέχουν. Στη συνέχεια, οι εθελοντές καλούνταν να διεκπεραιώσουν κάποιες δραστηριότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χρησιμοποιώντας μόνο το "ποντίκι".

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές έπιναν το ένα από τα δύο ροφήματα, εκδήλωναν σπανιότερα πόνο στη διάρκεια των 90 λεπτών δίχως διακοπή που εργάζονταν κάθε φορά στο κομπιούτερ. Το εύρημα ίσχυε ανεξάρτητα από το αν ένας εθελοντής είχε ιστορικό χρόνιου πόνου ή όχι.

Μετά το τέλος της εργασίας, εξάλλου, όταν πια οι εθελοντές σηκώνονταν από τις θέσεις τους, ο τυχόν πόνος που ένιωθαν ήταν πιο ήπιος όταν είχε προηγηθεί η κατανάλωση των ροφημάτων. Οι ερευνητές εικάζουν ότι το εύρημά τους οφείλεται στην καφεΐνη, την οποία και τα δύο ροφήματα περιέχουν, αλλά επισημαίνουν πως χρειάζονται νέες, μεγαλύτερες μελέτες για να επαληθευτεί το εύρημά τους και να αποσαφηνιστεί που ακριβώς οφείλεται.

πηγή:  cypriahealth.com

Πηγές Φυσικής Πρωτεΐνης

Τι είναι οι πρωτεΐνες;

Η ονομασία πρωτεΐνες προέρχεται από το ρήμα "πρωτεύω" και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεΐνες για την υγεία του ανθρωπίνου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα, η κατανάλωση κρέατος εθεωρείτο μοναδική για την απόκτηση δύναμης, σθένους και υψηλού αγωνιστικού φρονήματος. Οι πρωτεΐνες είναι ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο. Οι πρωτεΐνες διαφέρουν ως προς τη χημική τους σύσταση από τα λιπίδια και τους υδατάνθρακες γιατί περιέχουν άζωτο περίπου το 16% του βάρους τους, καθώς και άλλα στοιχεία όπως το θείο, ο φωσφόρος και ο σίδηρος. Είναι μεγάλα μόρια, τα οποία όταν διασπώνται στο έντερο, δίνουν μικρότερες ενώσεις που ονομάζονται αμινοξέα.

Υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ από τα είκοσι αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός μας. Οι βασικές δομικές μονάδες των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα. Τα αμινοξέα τα διακρίνουμε στα πρωτεϊνικά αμινοξέα και στα μη πρωτεϊνικά αμινοξέα, τα πρώτα συμμετέχουν στη σύνθεση πρωτεϊνών ενώ τα δεύτερα τα συναντάμε μόνο σε ελεύθερες μορφές. Χημικά οι πρωτεΐνες διακρίνονται σε απλές, σύνθετες και πρωτεϊνικά παράγωγα. Ανάλογα με τη σύνθεση και την περιεκτικότητά τους ή όχι στα βασικά αμινοξέα, διακρίνονται σε πλήρεις, ημιπλήρεις κι ατελείς. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν όλα τα αμινοξέα ονομάζονται πλήρεις (υψηλότερης ποιότητας) κι αυτές που δεν περιέχουν όλα ή κάποια από τα οχτώ βασικά αμινοξέα ονομάζονται ατελείς (χαμηλότερης ποιότητας) πρωτεΐνες. Οι ατελείς πρωτεΐνες διακρίνονται σε μερικώς ατελείς (ημιτελείς) και πλήρως ατελείς ή απλώς ατελείς.


Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;


Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για πολλές λειτουργίες του. Οι πρωτεΐνες είναι βασικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Χρειάζονται επίσης στην πέψη και βοηθούν στην παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Οι πρωτεΐνες είναι συστατικά όλων των κυττάρων, σχηματίζουν τα συσταλτά στοιχεία όλων των μυών και τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την απελευθέρωση ενέργειας και τη διατήρηση της ζωής, παίρνουν μέρος στη σύνθεση των ορμονών και έχουν ρόλο. Οι πρωτεΐνες χρησιμεύουν για την κατασκευή διαφόρων μερών και οργάνων του σώματος ξεκινώντας  από τα κύτταρα και τις μεμβράνες του.

Παραδείγματα πρωτεϊνών είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη που βρίσκονται στα κόκκαλα, τους τένοντες και τα τοιχώματα μεγάλων αγγείων. Επίσης, η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στις τρίχες και τα νύχια. Εκτελούν διάφορες λειτουργίες σημαντικές για τον οργανισμό, όπως η γνωστή μας αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει οξυγόνο, χρησιμεύουν σαν αντισώματα στις διάφορες ασθένειες. Επίσης ρυθμίζουν σε μικρές ποσότητες λειτουργίες του οργανισμού (π.χ. η ινσουλίνη τον μεταβολισμό των σακχάρων), βοηθούν την εκτέλεση μυϊκών εργασιών (μυοσίνη, ακτίνη) και έχουν αποθηκευτικό ρόλο  (π.χ. η καζείνη του γάλακτος αποθηκεύει φωσφόρο και ασβέστιο).


Ποιες είναι οι πηγές φυσικής πρωτεΐνης;

Τα μη απαραίτητα αμινοξέα μπορούν να συντεθούν στον οργανισμό, ενώ τα απαραίτητα δεν συντίθενται και πρέπει να λαμβάνονται με την τροφή καθημερινά. Οι ανάγκες σε λίπη μπορούν να καλυφθούν από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, κατά ένα μεγάλο ποσοστό και οι ανάγκες σε υδατάνθρακες μπορούν να καλυφθούν από λίπη και πρωτεΐνες. Όμως οι ανάγκες σε πρωτεΐνες μπορούν να καλυφθούν μόνο από πρωτεΐνες. Ο ανθρώπινος οργανισμός προμηθεύεται τις πρωτεΐνες που του είναι απαραίτητες μέσω της τροφής του. Για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα θα πρέπει να καταναλώνουμε ποικιλία φυτικών και ζωικών τροφών, γιατί κάθε τροφική πηγή έχει διαφορετική ποιότητα και ποσότητα αμινοξέων. Ανάλογα με την προέλευσή τους χωρίζονται σε φυτικής προέλευσης και ζωικής προέλευσης. Σε μία ισοζυγισμένη δίαιτα οι πρωτεΐνες πρέπει να καλύπτουν το 15-19% της ολικής θερμιδικής ημερήσιας πρόσληψης, ενώ σε επιλεγμένες καταστάσεις μπορεί να φτάσει το 20%. 1gr πρωτεϊνών όταν καίγεται, αποδίδει 4,1 kcal.

Πλήρεις πρωτεΐνες θεωρούνται οι ζωικές πρωτεΐνες γιατί περιέχουν και τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα και μερικές φυτικές (σόγια, δημητριακά). Οι φυτικές πρωτεΐνες θεωρούνται ατελείς γιατί δεν περιέχουν και τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα. Σημαντικό είναι ότι μίγματα ορισμένων φυτικών πρωτεϊνών δίνουν πρωτεΐνες ισάξιες με τις ζωικές. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν υψηλή βιολογική αξία, αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Οι καλύτερες πηγές διατροφικής πρωτεΐνης είναι το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο χωρίς το δέρμα του, το ψάρι, τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ασπράδια των αυγών και συνδυασμοί από φυτικές πρωτεΐνες.

  • ΠΛΗΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ: Αυγό, αλλαντικά, αρνί, βοδινό, γαλοπούλα, κοτόπουλο, μοσχάρι, σόγια, συκώτι, χοιρινό, ψάρι.
  • ΑΤΕΛΕΙΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ: Αρακάς, δημητριακά, ζυμαρικά, κουάκερ, μακαρόνια, ξηροί καρποί, όσπρια, σιτάρι, τραχανάς, φυστικοβούτυρο, ρύζι.
  • ΠΛΗΡΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ: Αρακάς κρέας, ζυμαρικά τυρί, κουάκερ γάλα, μακαρόνια τριμ. τυρί, ξηροί καρποί γιαούρτι, όσπρια γιαούρτι, όσπρια κρέας, όσπρια μαύρο ψωμί, όσπρια τυρί, ρύζι αρακάς, τραχανάς χοιρινό.

Ποια είναι η κατάλληλη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης;

Από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας προτείνεται η πρόσληψη 0,85 gr πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Αυτή η ποσότητα φαίνεται να δίνει καλά αποτελέσματα σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή και δεν βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Η ποσότητα αυτή διαφέρει στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης του ατόμου. Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης εξαρτάται από πολλούς και διαφόρους παράγοντες:

  • Πρέπει να γνωρίζουμε εάν η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης προτείνεται σε άτομα που απλώς θέλουν να διατηρήσουν το σώμα τους ή εάν το άτομο βρίσκεται σε περίοδο σωματικής αύξησης.
  • Η μυϊκή δραστηριότητα του ατόμου πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι άτομα που έχουν έντονη μυϊκή δραστηριότητα έχουν αυξημένες ανάγκες πρόσληψης πρωτεϊνών αλλά και αυξημένες ανάγκες για ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και άλλων διατροφικών στοιχείων.
  • Άτομα που βρίσκονται σε έντονο ψυχικό ή σωματικό στρες, έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες.
  • Η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μπορεί να αυξήσει και τις ανάγκες για πρόσληψη πρωτεϊνών.
  • Τέλος αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες έχουν τα άτομα που λαμβάνουν αναβολικά στεροειδή, γενικά φάρμακα ή ορμόνες, τα παιδιά, οι έφηβοι που ασκούνται, όσοι πάσχουν από το σύνδρομο της υπερπροπόνησης, και τέλος όσοι κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος.

Από διάφορες έρευνες προκύπτει ότι τα βρέφη χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων αμινοξέων από τους ενήλικες, ποσότητα που ανέρχεται στο 43% της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης. Τα παιδιά όταν φθάνουν στην ηλικία των 10 έως 12 ετών και ο βαθμός ανάπτυξης μειώνεται, οι ημερήσιες ανάγκες πρόσληψης απαραίτητων αμινοξέων μειώνονται στο 36% της ολικής πρόσληψης πρωτεΐνης. Στους ενήλικες που δεν αναπτύσσονται πλέον αυτή η ποσότητα φθάνει στο 19% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Άτομα που έχουν έντονη μυϊκή δραστηριότητα έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρόσληψη πρωτεϊνών. Επίσης τα άτομα που γυμνάζονται έχουν και αυξημένες ανάγκες σε απαραίτητα αμινοξέα καθώς βρίσκονται συνεχώς σε διαδικασία ανανέωσης των πρωτεϊνών του μυϊκού ιστού, κατάσταση που μπορεί να ερμηνευθεί σαν κατάσταση ανάπτυξης του σώματος, λόγω των αυξημένων διεργασιών του μεταβολισμού.

Σύμφωνα με την πιο έγκυρη έρευνα (Coleman/1994), ένας σκληρά προπονούμενος αθλητής (τονίζουμε την λέξη σκληρά) χρειάζεται περίπου 1,7 gr πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους δηλ. ένας αθλητής για παράδειγμα 80 κιλών χρειάζεται καθημερινά 136 gr πρωτεΐνης. Αθλητές και ασκούμενοι οι οποίοι παίρνουν στεροειδή χρησιμοποιούν ποσότητες της τάξης 2 και 3 gr ανά κιλό σωματικού βάρους (Jakovietch/1994). Ανάλογα με το είδος της σωματικής δραστηριότητας υπολογίζουμε και διαφορετικές ποσότητες πρωτεϊνών, αναλυτικά θα αναφερθούμε στη συνέχεια. Σύμφωνα με τον Clobber(1994) όλα τα άτομα που ασκούνται αλλά δεν είναι επαγγελματίες αθλητές και δεν χρησιμοποιούν φαρμακευτικά παρασκευάσματα, μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες ως προς την ανάγκη τους για πρωτεΐνες:

  • Στην 1η κατηγορία κατατάσσει όσους είναι δραστήριοι και ασκούνται σχεδόν καθημερινά. Αυτοί χρειάζονται περίπου 2 gr πρωτεϊνών ανά κιλό σωματικού βάρους. Αναφερόμαστε πάντα για το σύνολο της απαιτούμενης πρωτεΐνης και όχι το ποσότητες της πρωτεΐνης που πρέπει ή μπορούμε να πάρουμε με την μορφή συμπληρώματος διατροφής.
  • Στην 2η κατηγορία κατατάσσει τα άτομα τα οποία ασκούνται περιστασιακά αλλά ζουν μια σχετικά δραστήρια ζωή. Τα άτομα αυτά χρειάζονται περίπου 1, 7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.
  • Τέλος στην 3η κατηγορία περιλαμβάνει τα άτομα που ασκούνται από καιρό σε καιρό αλλά η εργασία τους ή ο τρόπος ζωής τους έχει κάποια χαρακτηριστικά δράσης. Τα άτομα αυτά χρειάζονται 1,4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Όταν η παροχή πρωτεϊνών στον οργανισμό είναι χαμηλή, είναι πιθανόν να χαθεί μυϊκός ιστός, γιατί δεν υπάρχει αρκετή πρωτεΐνη να αναπληρώσει την πρωτεΐνη που χάθηκε (αρνητικό ισοζύγιο αζώτου). Ακόμη ο οργανισμός μπορεί να αναγκαστεί να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες από πρωτεΐνες του μυϊκού ιστού, όταν δεν υπάρχει κανονική παροχή θερμίδων (καταβολισμός μυϊκού ιστού). Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αφομοιώσει μέχρι 30-35 gr πρωτεΐνης κάθε 2,5 με 3 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι η καλύτερη αξιοποίηση μπορεί να γίνει, όταν η ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών μοιράζεται σε μικρά συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη εάν η ποσότητα πρωτεΐνης σε ένα γεύμα είναι πολύ μεγάλη, η αναλογία πρωτεΐνης - θερμιδικής πρόσληψης αυξάνεται σημαντικά υπέρ των πρωτεϊνών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απορρόφηση και αυξημένο καταβολισμό πρωτεϊνών.

Το είδος της πρωτεΐνης, αλλά κυρίως η περιεκτικότητα του γεύματος σε λίπος και φυτικές ίνες είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα διέλευσης της τροφής από τον πεπτικό σωλήνα, διαδικασία που είναι υπέρ της απορρόφησης των πρωτεϊνών. Σε όλες τις περιπτώσεις η αύξηση της συγκέντρωσης αμινοξέων στο αίμα παρατηρείται 1 ώρα μετά τη λήψη τροφής και μπορεί να μένει ψηλά μέχρι και 7 ώρες. Οι μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεϊνών δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό αλλά μετατρέπονται σε ουρία και αποβάλλονται. Σε περίπτωση παρατεταμένης λήψης μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών, υπάρχει κίνδυνος βλάβης στο συκώτι και στους νεφρούς.


πηγή: BeStrong.org.gr

Μάνγκο: ένα φρούτο με μεγάλη θρεπτική αξία

Κατά πολλούς το μάνγκο αποτελεί τον «βασιλιά των φρούτων», λόγω της μεγάλης του θρεπτικής αξίας, αλλά και της εκπληκτικής του γεύσης.

 

Το μάνγκο είναι ένα φρούτο με μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσιο σε φυτικές ίνες και ιδιαίτερα χορταστικό, χωρίς να μας φορτώνει με πολλές θερμίδες. Το «φρούτο της Ινδίας», όπως ονομάζεται μερικές φορές, έχει γλυκόξινη γεύση και συναντάται σε εκατοντάδες ποικιλίες στις τροπικές περιοχές της Ασίας όπου ευδοκιμεί (Ινδία, Κίνα, Ταϊλάνδη κ.ά.). Είναι συνήθως καμπυλωτό, στενόμακρο, με πράσινη, ροζέ κίτρινη ή κόκκινη φλούδα και σάρκα πολύ αρωματική σε έντονο πορτοκαλί χρώμα και έχει ένα πολύ μεγάλο, επίπεδο κουκούτσι που δεν τρώγεται.

Ευεργετικές ιδιότητες
Αν κάνετε δίαιτα, θα πρέπει να φροντίσετε να καταναλώνετε προϊόντα με λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Όπως το μάνγκο. Πρόκειται για ένα φρούτο- πλούσια πηγή βήτα καροτένιου. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτού του αντιοξειδωτικού, λειτουγεί ως «ασπίδα» ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου.
Το μάνγκο είναι επίσης πλούσιο σε ένα άλλο καροτενοειδές που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και απαραίτητο για την προστασία των κυττάρων και την καταστολή της ανάπτυξης όγκων.
Μόνο ένα μάνγκο παρέχει σχεδόν τις συνολικές ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνη Α (αναγκαία για την υγεία των ματιών). Σε αντίθεση με πολλά άλλα φρούτα, τα μάνγκο είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το μάνγκο, συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού κι έτσι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες. Προτιμήστε το από ένα πλούσιο σε θερμίδες γλυκό και δε θα χάσετε.
Επίσης το μάνγκο ανακουφίζει τους φραγμένους πόρους του δέρματος και είναι κατάλληλο για άτομα που υποφέρουν από ακμή. Απλώστε πολτό από μάνγκο στο δέρμα σας για περίπου 10 λεπτά και ξεπλύνετε. Επίσης η κατανάλωση μάνγκο κάνει το δέρμα απαλό και λαμπερό.
Επιλογή και συντήρηση
Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες μάνγκο σε πολλά σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Το χρώμα του μάνγκο κυμαίνεται από κίτρινο σε κόκκινο και γίνεται πιο σκούρο καθώς ο καρπός ωριμάζει, εκτός από μερικά που αν και ώριμα παραμένουν πράσινα. Όταν ωριμάσει, έχει μια γλυκιά, αρωματισμένη μυρωδιά.
Επιλέξτε τα μάνγκο που είναι «σφιχτά», αλλά μαλακώνουν όταν τα πιέζετε. Η φλούδα τους θα πρέπει να είναι λεία και το χρώμα θα πρέπει να έχει αρχίσει να αλλάζει από πράσινο σε κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο. Αν και είναι φυσιολογικό για τα μάνγκο να έχουν κάποια μαύρα στίγματα, αποφύγετε εκείνα που έχουν πάρα πολλά τέτοια σημάδια, καθώς αυτό δείχνει ότι είναι υπερώριμα. Απορρίψτε τα χαλαρά ή με ζαρωμένη φλούδα φρούτα. Αν αγοράσετε ένα μάνγκο που δεν είναι ώριμο, μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία, τοποθετώντας το σε μία χάρτινη σακούλα με ένα ώριμο μάνγκο.

Ετοιμασία και σερβίρισμα
Τα μάνγκο είναι πολύ ζουμερά. Τα ξεφλουδίζετε και τα καταναλώνετε όπως θα κάνατε με ένα ροδάκινο, απλά να ξέρετε ότι έχουν πλούσιο χυμό. Ξεκινήστε από τα σημεία στη μέση του φρούτου, αφού αφαιρέσετε το κουκούτσι και κόψτε τα σε μικρά κυβάκια.
Προτιμήστε το παγωμένο ως επιδόρπιο ή ως φρούτο για πρωινό. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως συστατικό σε σάλτσες.

πηγή: clickatlife.gr

Τροφές και ροφήματα που μας δροσίζουν

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και οι υψηλές θερμοκρασίες σίγουρα έχουν αρχίσει να μας ταλαιπωρούν. Έτσι, όταν δεν θα έχουμε τη διέξοδο της βουτιάς στα δροσερά νερά μιας θάλασσας, πρέπει να μάθουμε να δροσίζουμε το σώμα μας, έτσι ώστε να βιώνουμε τη ζεστή περίοδο, χωρίς προβλήματα, αλλά και με σχετική άνεση.



Σίγουρα, το νερό είναι το κύριο μέσο 'ψύξης' και ενυδάτωσης του σώματος, αφού τίποτα δεν είναι καλύτερο σε μια καυτή, υγρή ημέρα από μια ικανοποιητική ποσότητα κρύου νερού. Το νερό λοιπόν είναι ένα καθοριστικό στοιχείο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μέσω της διαδικασίας της θερμορύθμισης, που περιλαμβάνει την ψύξη του σώματος, μέσω του ιδρώτα. Έτσι, το σώμα για να επιβιώσουμε της ζέστης και να λειτουργούμε σωστά, απαιτεί νερό, όχι μόνο βέβαια από ροφήματα, αλλά και από πολλά τρόφιμα που προσφέρουν το ίδιο στοιχείο της ψύξης, έτσι ώστε να βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Οι συστάσεις για την επαρκή ενυδάτωση που δίνονται από το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών δε μιλούν πλέον για οκτώ ποτήρια νερού ημερησίως και αποφυγή όλων των καφεϊνούχων ροφημάτων, επειδή προκαλούν αφυδάτωση, μέσω της διούρησης. Οι συστάσεις αυτές δίνουν πλέον για τις γυναίκες, τουλάχιστον 9 μερίδες υγρών την ημέρα και για τους άνδρες 13 (η μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml). Οι τιμές αναφοράς που περιλαμβάνονται στην παρούσα σύσταση ισχύουν μόνο για τις συνθήκες της μέτριας θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Είναι φυσικό πως τώρα το καλοκαίρι, που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι συστάσεις αυτές δεν επαρκούν και επιβάλλεται ακόμα μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών.
Τα καλύτερα ροφήματα και τρόφιμα που μπορούν να μας δροσίσουν είναι πολλά. Όσον αφορά τα τρόφιμα, κατάλληλα είναι ασφαλώς αυτά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό. Για αυτό και η φύση πολύ σωστά έχει δώσει όλα τα λαχανικά και φρούτα του καλοκαιριού, τα οποία έχουν περιεκτικότητα πάνω από 85% σε νερό, ώστε να αποτελούν καλούς φίλους, στους καύσωνες του καλοκαιριού. Για να δούμε λοιπόν τι επιλογές έχουμε πέρα από το δροσερό νεράκι.

Φυσική λεμονάδα: Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε τη δική μας λεμονάδα και να αποφύγουμε είτε τους χυμούς λεμόνι με ζάχαρη ή τα αναψυκτικά τύπου λεμονίτα, που επίσης έχουν πολλή ζάχαρη. Αρκεί να προσθέσουμε φυσικό χυμό από στυμμένο λεμόνι σε ένα ποτήρι σόδα και να βάλουμε, μικρή ποσότητα ζάχαρης. Προκύπτει ένα πολύ δροσιστικό αναψυκτικό.

Ανθρακούχα ποτά-Αναψυκτικά: Για τους περισσότερους τύπους αναψυκτικών όπως π.χ. τύπου κόλα, υπάρχουν πλέον οι επιλογές 'diet' 'light', 'χωρίς ζάχαρη', που δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά τεχνητά υποκατάστατα, όπως π.χ. ασπαρτάμη, τα οποία δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ούτε έχουν θερμίδες, και για τα οποία δεν υπάρχει επίσημα κάποιο επιβαρυντικό επιστημονικό εύρημα. Είναι σημαντικό όμως να μην τα υπερκαταναλώνονται ή σίγουρα να μην αντικαθιστούν πλήρως το νερό. Οι σύγχρονες συστάσεις έχουν συμπεριλάβει και αυτά τα προϊόντα στις συστάσεις της ενυδάτωσης.

Χυμοί φρούτου: Οι '100% φυσικοί χυμοί' σαφώς μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, ως υποκατάστατο κάποιου φρούτου (στα πλαίσια των 5 μικρομερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα), πάντα όμως με προσοχή, δεδομένου ότι περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Κυκλοφορούν σε πολλές γεύσεις από τις πιο συμβατικές όπως το πορτοκάλι, μέχρι εξωτικά φρούτα και χυμό ρόδι, που πέρα από την ενυδάτωση, συμβάλουν και στην καλύτερη αντιοξειδωτική δράση που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι.

Παγωμένο γάλα: Ένα ποτήρι δροσερό γάλα, με χαμηλά λιπαρά, είναι ακόμα μια καλή επιλογή για το καλοκαίρι, είτε στο πρωινό, είτα σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας. Βέβαια περιέχει ποσότητα λιπαρών (και σακχάρων) και για αυτό πρέπει να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση.

Κρύο τσάι: Δροσιστικό ρόφημα που αποτελεί τα τελευταία χρόνια καλή εναλλακτική, όταν θέλουμε κάτι δροσιστικό. Περιέχει κατεχίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά που τονώνουν και προσφέρουν αίσθηση ευεξίας. Χρειάζεται προσοχή όμως γιατί τα περισσότερα περιέχουν ζάχαρη. Επιτρέπεται όμως η κατανάλωση όσων είναι χωρίς ζάχαρη, δεδομένου ότι ξεδιψούν ευχάριστα και είναι σχετικά υγιεινά.

Μεταλλικό νερό με γεύσεις: κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις φρούτου όπως λεμόνι, lime ή πορτοκάλι, αρκεί να διαλέγουμε αυτά που δεν περιέχουν ζάχαρη.
Ισοτονικά αθλητικά ποτά: Περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό νερού, ζάχαρης και ηλεκτρολυτών και αποσκοπούν στην αντικατάσταση των υγρών και της ενέργειας, ειδικά σε άτομα που ακόμα και μέσα στο ζεστό καλοκαίρι κάνουν εντατική άσκηση. Τονώνουν και αναπληρώνουν τους χαμένους μέσα από την άσκηση και τον ιδρώτα ηλεκτρολύτες, και για αυτό δεν είναι επιλογή για όλους.

Φρούτα: μην ξεχνάτε πως τα περισσότερα καλοκαιρινά φρούτα έχουν πάνω από 90% περιεκτικότητα σε νερό. Έτσι ενυδατώνουν, ενώ τα καταναλώνουμε. Τα κλασσικά φρούτα του καλοκαιριού, όπως είναι το πεπόνι και το καρπούζι, αποτελούν ένα εναλλακτικό και ιδιαίτερα γευστικό τρόπο ενυδάτωσης για το καλοκαίρι. Επίσης, αποτελούν ένα μέσο καθαρισμού και αποτοξίνωσης του οργανισμού, ειδικά μετά από περίοδο υπερφαγίας, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να παραμείνουμε υγιείς.

Φυλλώδη λαχανικά: Τα φυλλώδη λαχανικά φέρνουν μια αίσθηση ψύξης στο σώμα μας και γι 'αυτό οι πλούσιες σαλάτες αποτελούν το τέλειο γεύμα του καλοκαιριού.

Γιαούρτι: είναι μια ιδανική επιλογή αφού είτε το απλό, είτε αυτό με τα φρούτα συνδυάζουν τη δροσερή γεύση με τα χαμηλά λιπαρά και την κάλυψη τόσο της πείνας, όσο και των υγρών, αφού είναι ένα τρόφιμο πολύ πλούσιο σε νερό.


πηγή: iatronet.gr

Σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

‘Τελευταία δεν έχω διάθεση, αισθάνομαι διαρκώς κουρασμένη, δεν μ’ ενδιαφέρει να βγω έξω για διασκέδαση, νιώθω μια ατονία από το πρωί που ξυπνάω, δεν έχω όρεξη να πάω για δουλειά. Τι έχω πάθει;’

Το ερώτημα τίθεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας στους ειδικούς. Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, όπως αποκαλείται επιστημονικά η κούραση από την οποία υποφέρουν κάποια άτομα, πλήττει πλούσιους και φτωχούς, άνδρες και γυναίκες. Σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα, το 20% των ανδρών και το 30% των γυναικών παραδέχονται ότι νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ‘πλήττει’ περί τα 17 εκατ. άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται πολύ, καθώς τα συμπτώματα του συνδρόμου, η χρόνια κόπωση και οι πόνοι στα άκρα, δεν βελτιώνονται ούτε όταν το άτομο ξεκουράζεται.

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι ένα φαινόμενο που οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους των μεγάλων πόλεων στο κατώφλι των γιατρών και των ψυχολόγων. Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, ή σύνδρομο της κούρασης όπως αποκαλείται είναι μια ασθένεια της εποχής μας, που τα περισσότερα ‘θύματά’ της είναι γυναίκες. Γυναίκες κυρίως νέες στην ηλικία, που πρόσφατα έχουν αποκτήσει οικογένεια, ενώ συγχρόνως εργάζονται ή βρίσκονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και γυναίκες μεγαλύτερες στην ηλικία. Η επαγγελματική υπερδραστηριότητα, οι ευθύνες του σπιτιού, η φροντίδα των παιδιών και οι κοινωνικές υποχρεώσεις φορτίζουν ψυχολογικά και σωματικά το άτομο, με αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός γυναικών που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία να παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα.

Η συμπτωματολογία αρχίζει κυρίως με το αίσθημα κόπωσης που βιώνεται σαν
  • Συνεχής κόπωση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών και ανήσυχος ύπνος
  • σωματική εξάντληση με τρεμούλες,
  • μείωση της αντίστασης στην προσπάθεια μυαλγίες,
  • δυσκολίες στη συγκέντρωση,
  • αναποφασιστικότητα,
  • μειωμένη προσοχή και μνήμη, και γενικά σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές;
  • Ναυτία και συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας.
Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης φαίνεται να είναι μια δέσμη δυσλειτουργιών του οργανισμού, ένα σήμα κινδύνου που δεν πρέπει να αγνοηθεί, αλλά να διερευνηθούν τα αίτια και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Πριν από όλα όμως θα πρέπει να διαχωριστεί από την παροδική κούραση, που οφείλεται σε σωματική εξάντληση, η οποία εξαφανίζεται με ένα χλιαρό μπάνιο και ένα καλό ύπνο. Από την άλλη ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη κλονισμένης υγείας.

Μια χρόνια κόπωση μπορεί επίσης να οφείλεται στην υπερβολική εργασία που κάνουμε και δεν μας αρέσει, σε χρόνια δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις, σε κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα, σε συνδυασμό με κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης και διαταραχές στον ύπνο, όπου το άτομο, προσπαθώντας να αντεπεξέλθει σε όλες τις εξωτερικές απαιτήσεις και πιέσεις, εξαντλεί τα οργανικά και ψυχικά αποθέματά του.

Οι έρευνες έδειξαν ότι και άλλοι παράγοντες, όπως κάποια νόσος σε εξέλιξη ( γρίπη, ίωση, διαβήτης, ηπατίτιδα, καρκίνος, Έιτζ ) ευθύνονται για το ένα τρίτο των περιστατικών. Οι αλλεργίες, ο διαβήτης, οι μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, το έλκος, οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, καθώς επίσης και ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισταμινικά και οι βήτα αναστολείς μπορούν να προκαλέσουν κούραση και εξάντληση.

Από την στιγμή που αποκλειστούν τα ιατρικά αίτια της κόπωσης, θα πρέπει να αναζητηθούν οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Γι αυτό ο ύπνος και η ξεκούραση μπορεί να μην αποτελέσουν τη λύση. Μία από τις προτεινόμενες λύσεις , εφ΄ όσον το σύνδρομο είναι ψυχολογικής προέλευσης, είναι εκτός της συστηματικής ψυχοθεραπείας η αλλαγή κάποιων δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και η αναδιοργάνωση του τρόπου ζωής του ατόμου.

Γράφει: Νομικού Χαρά, Κλινικός Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Unique Visitor Counter