Χαίρετε, στην ιστοσελίδα κατά διαστήματα δημοσιεύονται άρθρα κυρίως από έρευνες, γνώστες του αντικειμένου και ειδικευμένους σε θέματα διατροφής, ιατρικής, βοτανολογίας, γυμναστικής κ.α. αναφέροντας χαρακτηριστικά ευεξίας, ιδιότητες και όχι μόνο, που σκοπό έχουν την καλύτερη υγεία και ψυχολογία του ανθρώπου και ποιο ποιοτικό τρόπο ζωής!
Η αλήθεια για τις δίαιτες της μόδας.
Η πυραμίδα του USDA. Τα υπέρ και τα κατά!
Η πυραμίδα του USDA ή αλλιώς My Pyramid (η πυραμίδα μου) είναι μια "βελτιωμένη έκδοση" της πυραμίδας που εξέδωσε το 1992 το Τμήμα Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA). Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα αποτελέσματα μελετών και στατιστικών ερευνών και έχοντας σα στόχο την μείωση/πρόληψη των χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων αλλά και την προαγωγή της υγείας, το USDA και το Department of Health and Human Services (DHHS) των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με την επιτροπή (Dietary Guidlines Advisory Committee) παρουσίασαν τη νέα διατροφική πυραμίδα.
Ανατομία μιας πυραμίδας
H Πυραμίδα μου δεν είναι μια συνηθισμένη πυραμίδα διατροφής αλλά αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα που με βάση του το διαδίκτυο προσφέρει στον ενδιαφερόμενο, διαλογικό (interactive) πρόγραμμα και έτοιμο υλικό για σωστές διατροφικές επιλογές. Η πυραμίδα είναι χαρακτηρίζεται από 4 στοιχεία : ποικιλία, αναλογικότητα, μετριασμένη κατανάλωση και φυσική δραστηριότητα.
Όπως φαίνεται και από την εικόνα, η νέα πυραμίδα δεν είναι μια συνηθισμένη πυραμίδα. Δεν μοιάζει με τις γνωστές πυραμίδες με τις απεικονίσεις των τροφίμων. Η καινούρια πυραμίδα είναι η πυραμίδα των χρωμάτων. Υπάρχουν έξι χρωματικές διαβαθμίσεις οι οποίες εκφράζουν διάφορες ομάδες τροφίμων.
- το πορτοκαλί δηλώνει τα δημητριακά
- το πράσινο τα λαχανικά
- το κόκκινο τα φρούτα
- το κίτρινο τα έλαια (λιπαρά που σε θερμοκρασία δωματίου διατηρούνται σε υγρή μορφή όπως π.χ. Το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο κ.α.)
- το μπλέ στα γαλακτκομικά
- το μοβ στο κρέας και τα όσπρια
Η διαφορά στο πλάτος των διατροφικών ομάδων συμβολίζει την αναλογικότητα. Αυτό αποτελεί γενικό οδηγό ως προς τις ποσότητες που πρέπει να καταναλώνονται από κάθε ομάδα. Δηλαδή όσο πιο πλατιά είναι μια ομάδα, τοσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η κατανάλωση από τη συγκεκριμένη ομάδα.
Η στένωση κάθε διατροφικής ομάδας από πάνω προς τα κάτω συμβολίζει τη μετριασμένη κατανάλωση. Η πιο πλατιά είναι για τα τρόφιμα που πρέπει να επιλέγονται πιο τακτικά από τον καταναλωτή και που είναι φτωχότερα σε λιπαρά και προστιθέμενα απλά σάκχαρα. Η στενότερη κορυφά αντιπροσωπεύει τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Όσο περισσότερο ασκείται κάποιος, τόσο πιο συχνά έχει τη δυνατότητα να επιλέγει αυτά τα τρόφιμα.
Αν προσέξουμε στο αριστερό μέρος της πυραμίδας, υπάρχει μια φιγούρα που ανεβαίνει σκαλοπάτια και ο ρόλος της είναι ανάδειξη της σπουδαιότητας της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας.
Τα πλεονεκτήματα της πυραμίδας
Η νέα πυραμίδα προσφέρει μια εξατομικευμένη προσέγγιση όσον αφορά την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Εισάγοντας στον υπολογιστή την ηλικία, το γένος και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν το δικό τους μενού στο πιο κατάλληλο για αυτούς θερμιδικό επίπεδο. Έχουν δημιουργηθεί 12 διαφορετικά διατροφικά πακέτα ισοδυνάμων από τις ομάδες των τροφίμων βάση θερμιδικής απόδοσης ( από 1000 εώς 3200 θερμίδες ημερησίως).
Με το μοντέλο της καινούριας πυραμίδας είναι η πρώτη φορά που τα έλαια διαχωρίζονται από τις έντονες πηγές κορεσμένου λίπους. Ενώ μέχρι τώρα υπήρχε η εντύπωση ότι όλα τα λιπαρά είναι κακά και πρέπει να αποφεύγονται, η πυραμίδα αυτή στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της θέσης των λιπαρών.
Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστκό της πυραμίδας είναι η σπουδαιότητα που δίνεται στη φυσική δραστηριότητα, εφόσον είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η μείωση της φυσικής δραστηριότητας συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των παχύσαρκων ατόμων.
Τα μειονεκτήματα της πυραμίδας
θα πρέπει να αναφερθεί ότι όσον αφορα την πρωτείνη, το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί τοποθετούνται αποδίδονται από το ίδιο χρώμα, παρόλο που η συστασή τους σε λίπος διαφέρει και είναι πλέον ευρέωσ γνωστό ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρια ή συνδιασμό οσπρίων και ξηρών καρπών προσφέρει σημαντικά οφέλη.
Ο συνδιασμός του ότι μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέεται με την αύξηση εφφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του προστάτη καθώς και το ότι η κατανάλωση πάνω από 2 μερίδες γαλακτοκομικων δεν μειώνει το ενδεχόμενο για οστεοπόρωση καθιστά όχι τόσο σημαντική την οδηγία για κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτομικών.
Ένα άλλο μειονέκτημα της πυραμίδας είναι ο μη διαχωρισμός των μη επεξεργασμένων δημητριακών από τα επεξεργσμένα, ειδικά τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι τα ραφιναρισμένα δημητριακά και τα προιόντα τους συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.
Γράφει η Σταματάκη Αστερία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ., MSc στη Κλινική Διατροφή - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, επιστημονικός συνεργάτης του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας5 μύθοι για την απώλεια βάρους.
Πολλοί από εμάς έχουμε προσπαθήσει τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή μας να κάνουμε δίαιτα (είτε λιμοκτονώντας ή περιορίζοντας κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή ομάδες τροφίμων από τη διατροφή μας) και στο τέλος να ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε. Υπάρχουν αρκετοί μύθοι που μπορούν να σαμποτάρουν την προσπάθεια μας για απώλεια βάρους.
Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε μεθόδους που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Το μεγαλύτερο λάθος είναι να πιστεύουμε ότι κάτι που συμβαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει μακροχρόνια αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν "μαγικές συνταγές" για να χάσουμε γρήγορα βάρος. Οι δίαιτες που υπόσχονται θαύματα μπορεί να μας βλάψουν αντί να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος.
Παρακάτω αναλύονται 5 μύθοι που σχετίζονται με την απώλεια βάρους:
ΜΥΘΟΣ 1ος: Tα snacks (ενδιάμεσα γεύματα) κάνουν κακό
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να λιμοκτονήσουμε για να χάσουμε βάρος. Ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζεται να τρως μεταξύ των γευμάτων είναι μύθος. Το να έχεις κάποια ενδιάμεσα γεύματα βοηθάει στο να τρως λιγότερο και στο να αποφεύγεις τις κρίσεις βουλιμίας. Θα πρέπει να έχουμε 5 μικρά γεύματα την ημέρα και να μην λαμβάνουμε όλες τις θερμίδες σε ένα γεύμα.
Τα ενδιάμεσα γεύματα όταν είναι πατατάκια, κουλουράκια, γλυκά και άλλες παχυντικές τροφές επιβαρύνουν τον οργανισμό. Αν συνηθίζεις να τρως ένα σακουλάκι πατατάκια όταν είσαι πεινασμένος , προσπάθησε να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές όπως φρούτα, λαχανικά, ανάλατοι ξηροί καρποί. Προσπάθησε τα snaks που επιλέγεις να είναι τροφές τις οποίες δεν καταναλώνεις στα κυρίως γεύματα π.χ. Κάποιος που δεν λαμβάνει στα κυρίως γεύματά του γαλακτοκομικά προιόντα, μπορεί να έχει για snack άπαχο γάλα ή γιαούρτι για να καλύψει τις ανάγκες του σε ασβέστιο.
ΜΥΘΟΣ 2ος: Όχι άλλο fast food
Ίσως τα cheeseburgers, οι τηγανιτές πατάτες και τα αναψυκτικά να μην αποτελούν καλές επιλογές αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε έξω. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε πιο υγιεινές επιλογές. Όταν κάνουμε σωστές επιλογές μπορούμε να φάμε υγιεινάακόμη και στα fast food. Το μεγάλο πρόβλημα όταν τρώμε σε ταχυφαγεία, το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε, είναι ότι η περιεκτικότητα των τροφίμων σε νάτριο είναι ιδιαίτερα υψηλή. Τουλάχιστον προσπαθείστε να αποφύγετε την επιπλέον προσθήκη αλατιού.
Κάποιες καλές λύσεις:
- πάρτε μια σαλάτα για ορεκτικό
- επιλέξτε ψητό κοτόπουλο αντί για τηγανιτό ή πανέ
- αποφύγετε τις sauce και τα dressing
ΜΥΘΟΣ 3ος: Οι υδατάνθρακες είναι επιζήμιοι
Είναι μύθος ότι όλοι οι υδατάνθρακες είναι επιζήμιοι. Οι υδατάνθρακες που πρέπει να αποφεύγουμε είναι οι επεξεργασμένοι που είναι πλούσιοι σε ζάχαρη και το λευκό αλεύρι. Αντιθέτως τα όσπρια, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, το άγριο ρύζι, τα ψωμιά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, είναι φτωχά σε θερμίδες και βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών.
Το γεγονός ότι ο οργανισμός χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης σαν καύσιμο για να καεί το σωματικό λίπος, αποτελεί ένα καλό λόγο για να κρατήσουμε το ψωμί στη διατροφή μας.
ΜΥΘΟΣ 4ος. Συγκεκριμένες τροφές αυξάνουν το μεταβολισμό
Υπάρχουν συγκεχημένες πληροφορίες για το αν κάποιες τροφές μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό, κάνοντας μας να καίμε περισσότερες θερμίδες. Η πραγματικότητα είναι ότι μια θερμίδα είναι μια θερμίδα αναξαρτήτως από που προέρχεται. Δεν υπάρχουν τροφές που αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό ή που βοηθάνε στο "κάψιμο" των θερμίδων. Ακόμη κι αν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό, η δράση αυτή είναι αμελητέα και διαρκεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
ΜΥΘΟΣ 5ος. Εαν τρως και γυμνάζεσαι συνεχώς, δεν θα παχύνεις ποτέ
Η αλήθεια είναι ότι όσο μεγαλώνουμε θα πρέπει να τρώμε λιγότερο ή να ασκούμαστε περισσότερο καθώς ο μεταβολισμός μειώνεται με τα χρόνια. Οι μεγαλύτερες αλλαγές συμβαίνουν στην ηλικία των 40.
Γράφει η Σταματάκη Αστερία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ., MSc στη Κλινική Διατροφή - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, επιστημονικός συνεργάτης του Γενικού Νοσοκομείου ΝίκαιαςΜια διατροφή πλούσια σε λιπαρά είναι μια σωστή διατροφή;
Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά είναι μια σωστή διατροφή; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι πρέπει να επιλέγουμε τα λιπαρά που προσλαμβάνουμε και όχι να προσπαθούμε να τα μειώσουμε. Η επιστημονική κοινότητα μάλιστα, υποστηρίζει ότι τα λιπαρά έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, καθώς είναι βασική πηγή ενέργειας. Επιπρόσθετα είναι απαραίτητες για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή όραση, την υγεία του δέρματος και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για γερά κόκαλα και δόντια και η βιταμίνη Ε για την αντιοξειδωτική προστασία του δέρματος και των κυτταρικών μεμβρανών.
Αρκεί βέβαια να μπορούμε να διακρίνουμε τα «καλά» από τα «κακά» λιπαρά και να μάθουμε και εμείς, αλλά και τα παιδιά μας, να προτιμούμε τα πρώτα και να αποφεύγουμε τα δεύτερα. Τα λιπαρά που πρέπει να περιορίσουμε είναι τα κορεσμένα, τα οποία βρίσκονται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως για παράδειγμα το βούτυρο, αλλά και σε παρασκευάσματα που περιέχουν ζωικά λιπαρά. Κι αυτό γιατί αυξάνουν την «κακή» LDL-χοληστερίνη, κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες.
Τα «καλά» λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα, που υπάρχουν κυρίως στο ελαιόλαδο, και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πλούσιες στα οποία είναι τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά, το λινέλαιο, το σογιέλαιο, οι ξηροί καρποί και οι μαργαρίνες. Τα λιπαρά αυτά τα χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών του, ενώ συνθέτει από αυτά άλλες ενώσεις που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της φυσιολογικής πήξης του αίματος, στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL-χοληστερόλη) και των τριγλυκεριδίων και στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στα πολυακόρεστα λιπαρά συγκαταλέγονται και τα ω-3 και ω-6, κάποια από τα οποία λέγονται και «απαραίτητα», καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και τα προσλαμβάνει μόνο μέσω της διατροφής.
Πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι μια υπολιπιδαιμική διατροφή δεν μπορεί να ακολουθηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ως μοντέλο διατροφής. Αντιθέτως, θα πρέπει να υιοθετήσουμε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής και να μην παραλείπουμε ένα δυνατό πρωινό, πλούσιο θρεπτικά, που μπορεί να περιλαμβάνει 1 ποτήρι γάλα light με 2 φέτες ψωμί πολύσπορο με μαργαρίνη και μέλι ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό με ένα τοστ [ψωμί ολικής, τυρί light, γαλοπούλα βραστή, μαργαρίνη].
Γράφει ο Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ., M.Sc. στη Διασφάλιση Ποιότητας – Πανεπιστήμιο Paisley, Σκωτία, μέλος της ομάδας ITC του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Συλλόγων ΔιαιτολόγωνΜετρήσεις, είναι το βάρος μας απειλή για τη υγεία μας;
Ένας εύκολος τρόπος για να δούμε αν διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη παχυσαρκία είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ μπορεί εύκολα να υπολογιστεί αν διαιρέσουμε το βάρος μας σε κιλά δια το ύψος μας στο τετράγωνο (δηλαδή το ύψος μας επί το ύψος μας). Π.χ. αν ένα άτομο είναι 70 κιλά και έχει ύψος 1,70 μέτρα, ο δείκτης μάζας σώματος του υπολογίζεται διαιρώντας το 70 δια του 1,70 στο τετράγωνο και ισούται με 24.
- <18,5>
- 18,5-24,9 τότε το βάρος μας είναι φυσιολογικό και δεν διατρέχουμε κίνδυνο για την υγείας μας
- 25-29,9 είμαστε υπέρβαροι και διατρέχουμε χαμηλό κίνδυνο.
- 30-34,9 έχουμε ήπιου βαθμού παχυσαρκία και διατρέχουμε μέτριο κίνδυνο
- 35-39,9 έχουμε μέτριου βαθμού παχυσαρκία και διατρέχουμε υψηλό κίνδυνο
- 40-45 έχουμε σοβαρού βαθμού παχυσαρκία και διατρέχουμε πολύ υψηλό κίνδυνο.
Συχνοί μύθοι γύρω από τη Διατροφή!
Οι μύθοι που αφορούν τη Διατροφή είναι πάρα πολλοί. Και ο λόγος είναι πολύ απλός: «Η διατροφή αφορά όλους μας, αφού λανθασμένες διατροφικές επιλογές επηρεάζουν τη υγεία και την εξωτερική μας εμφάνιση». Μερικοί από τους μύθους αυτούς είναι:
Η μαργαρίνη περιέχει λιγότερα λιπαρά από το βούτυρο: Η μαργαρίνη και το βούτυρο περιέχουν περίπου τη ίδια ποσότητα λιπαρών. Η διαφορά μεταξύ τους είναι στο είδος των λιπαρών που περιέχουν.
Τα light προϊόντα δεν παχαίνουν: Τα light τρόφιμα δε σημαίνει πως δεν έχουν θερμίδες. Τόσο τα light τρόφιμα όσο και τα τρόφιμα με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη έχουν θερμίδες, αλλά λιγότερες από τα αντίστοιχα πλήρη τρόφιμα. Γι΄ αυτό, αν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα θα οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους.
Ο συνδυασμός των τροφίμων παχαίνει, π.χ. ο συνδυασμός κρέας με πατάτες, ρύζι, μακαρόνια: Ο συνδυασμός των τροφών στο ίδιο γεύμα δεν παχαίνει (δεν έχει διαφορά αν φάμε μόνο κρέας, ή μόνο πατάτες ή κρέας και πατάτες μαζί). Σημασία έχει οι συνολικές θερμίδες που παίρνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας (είτε προέρχονται από άμυλο είτε από πρωτεΐνη) να μην είναι περισσότερες από αυτές που χρειαζόμαστε.
Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από το άσπρο: Το μαύρο και το άσπρο ψωμί έχουν τις ίδιες θερμίδες, ωστόσο το μαύρο είναι πάντα καλύτερη επιλογή αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και προκαλεί ευκολότερα αίσθημα κορεσμού.
Το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, ο ανανάς, το μηλόξυδο κ.α. διαλύουν τα λίπη: Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι κάποια τρόφιμα μπορεί να καίνε τα λίπη, να αδυνατίζουν, να αυξάνουν το μεταβολισμό και τις καύσεις του οργανισμού.
Τα σπορέλαια παχαίνουν λιγότερο από το ελαιόλαδο: Τα σπορέλαια έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με το ελαιόλαδο. Έχουν όμως, πιο ελαφριά γεύση από το ελαιόλαδο, γι΄ αυτό και επιτρέπετε να αναγράφουν στην ετικέτα τους τη λέξη light, το οποία δεν αναφαίρετε στη ενέργεια που περιέχουν.
Τα θαλασσινά και το αβγό αυξάνουν τη χοληστερίνη: Αν και στην πραγματικότητα τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε χοληστερόλη, η χοληστερόλη από τη διατροφή δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα.
Η ζάχαρη απαγορεύεται σε μια δίαιτα αδυνατίσματος: Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να απαγορεύονται σε μία δίαιτα αδυνατίσματος. Τα πάντα επιτρέπονται αρκεί να είναι σωστά προσαρμοσμένα στο καθημερινό μας διαιτολόγιό.
Το λίπος κάνει κακό στη υγεία: Ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να έχει κάποια ποσότητα λίπους για να λειτουργεί φυσιολογικά. Μικρότερη ή μεγαλύτερη συγκέντρωση λίπους στον οργανισμό οδηγεί σε προβλήματα υγείας.
Γραφεί η Κουλαπή Λίτσα, Διαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΠως σχετίζεται η κατάθλιψη με την διατροφή;
Η κατάθλιψη επηρεάζει σοβαρά την ψυχική και τη σωματική κατάσταση των ασθενών. Μέχρι το 2020 αναμένεται ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία πρόκλησης μειονεξιών και αναπηριών μετά από τις καρδιακές παθήσεις.
Ενώ πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη νόσο, πολλοί λιγότεροι γνωρίζουν για τη σχέση διατροφής και κατάθλιψης. Παρόλαυτα η διατροφή ενέχει σημαντικό ρόλο στο ξεκίνημα, στη σοβαρότητα και στη διάρκεια της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων και των ημερήσιων μεταβολών στη διάθεση.
Ο ρόλος των υδατανθράκων Οι άνθρωποι σε κατάσταση κατάθλιψης συχνά χάνουν γεύματα, έχουν μειωμένη όρεξη και αυξημένη επιθυμία για γλυκά. Όσοι ακολουθούν δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κινδυνεύουν να νιώσουν καταθλιπτικοί και αυτό γιατί οι υδατάνθρακες προάγουν τη σύνθεση σεροτονίνης μιας ορμόνης που συνδέεται με την καλή διάθεση. Εξάλλου η δράση πολλών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στηρίζεται στην παραγωγή σεροτονίνης.
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, κυρίως η ζάχαρη και οι ζαχαρώδεις τροφές, παρέχουν μια άμεση αλλά προσωρινή ανακούφιση. Και αυτό γιατί απορροφώνται άμεσα από τον οργανισμό αλλά παράλληλα με την έκκριση ινσουλίνης απομακρύνονται γρήγορα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το μαύρο ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν ένα πιο ήπιο αλλά μεγαλύτερης διάρκειας αποτέλεσμα στον οργανισμό, στον εγκέφαλο και επομένως στη διάθεση. Και αυτό γιατί απορροφώνται αργά, με αποτέλεσμα να παραμένουν για μεγαλύτερο χρόνο στην κυκλοφορία.
Αμινοξέα Ορισμένα αμινοξέα, όπως η τυροσίνη, η φαινυλαλανίνη και η τρυπτοφάνη αποτελούν πρόδρομες ουσίες για την παραγωγή στων οργανισμό κάποιων ουσιών, των νευροδιαβιβαστών, οι οποίες παίζουν μεγάλο ρόλο στη διάθεσή μας. Οι ερευνητές έχουν ανκαλύψει ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις ορισμένων νευροδιαβιβαστών, κυρίως της σεροτονίνης και της νοραδρεναλίνης μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη. Η τυροσίνη είναι πρόδρομη ουσία για την παραγωγή νοραδρεναλίνης, ενώ η φαινυλαλανίνη οδηγεί στο σχηματισμό τυροσίνης. Η τρυπτοφάνη εμπλέκεται στο σχηματισμό της σεροτονίνης, τα επίπεδα της οποίας στον εγκέφαλο εξαρτώνται από την πρόσληψη τρυπτοφάνης. Τα αμινοξέα αυτά τα βρίσκουμε σε πρωτεϊνούχες τροφές, όπως είναι το γάλα, το κρέας, το ψάρι και το τυρί. Επίσης τη φαινυλαλανίνη τη βρίσκουμε σε τροφές που περιέχουν το γλυκαντικό ασπαρτάμη. Βιταμίνες εναντίον κατάθλιψης
Μέσα στα πλαίσια των ερευνών για την ανεύρεση των παραγόντων εκείνων που μεγιστοποιούν τη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει εξετασθεί και ο ρόλος των βιταμινών, κυρίως αυτών του Συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορες λειτουργίες του νευρικού συστήματος.
Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά και αυτό γιατί συμμετέχει στην παραγωγή της σεροτονίνης από τον εγκέφαλο και της νοραδρεναλίνης. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 και σεροτονίνης. Μερικά φάρμακα όπως τα φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης και τα αντισυλληπτικά μπορούν να εμπλακούν στην χρήση της βιταμίνης Β6 και να οδηγήσουν σε ανεπάρκειά της. Η Βιταμίνη Β6 βρίσκεται στο συκώτι, στα όσπρια, στα δημητριακά και τα αυγά.
Μερικές έρευνες έδειξαν ότι στους ασθενείς με κατάθλιψη τα επίπεδα στο αίμα της βιταμίνης Β12 και του φυλλικού οξέως είναι χαμηλά. Πρόσφατα ερευνητές από τη Φινλανδία εξέτασαν το κατά πόσο τα επίπεδα των δύο αυτών βιταμινών παίζουν κάποιο ρόλο στην αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Σε 115 ασθενείς με σοβαρή μορφή κατάθλιψης που έπαιρναν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά, μέτρησαν στο αίμα τα επίπεδα βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέως. Παρακολούθησαν την εξέλιξη των ασθενών για 6 μήνες και συσχέτισαν τα αποτελέσματα με τα επίπεδα των βιταμινών στο αίμα πριν, κατά και μετά από τη θεραπεία.
Οι ασθενείς που είχαν ψηλότερα επίπεδα αίματος βιταμίνης Β12 τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της φαρμακευτικής αντικαταθλιπτικής θεραπείας, είχαν καλύτερη εξέλιξη από τους υπόλοιπους.
Η επιρροή της βιταμίνης Β12 ήταν ανεξάρτητη από τους άλλους παράγοντες. Για το φυλλικό οξύ δεν βρέθηκε ανάλογο αποτέλεσμα.
Ο τρόπος με τον οποίο δρα η βιταμίνη Β12 δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. Είναι πιθανόν ότι δρα σε συνέργια με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αυξάνοντας τη σύνθεση και τη δράση των μονοαμινών. Οι μονοαμίνες είναι νευροδιαβιβαστές στο κεντρικό νευρικό σύστημα με αντικαταθλιπτική δράση.
Από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ηλικιωμένες γυναίκες φάνηκε πως η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι πιο συχνή συγκριτικά με τις άλλες ομάδες πληθυσμού και μπορεί να αποτελέσει αιτία εμφάνισης της κατάθλιψης. Ειδικότερα βρέθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν έλλειψη στη βιταμίνη Β12 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από εκείνες που δεν παρουσίαζαν έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη.
Επίσης η βιταμίνη Β12 φαίνεται να εμποδίζει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης ομοκυστεΐνης η οποία είναι δυνατόν να αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από κατάθλιψη.
Η βιταμίνη Β12 υπάρχει στα ψάρια, αυγά, κρέας, πουλερικά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Βοηθά στο αιματολογικό σύστημα και στην υγεία του εγκεφάλου. Μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β12 έχουν οι αυστηρά χορτοφάγοι μια και όπως αναφέρθηκε η βιταμίνη αυτή συναντάται μόνο σε προϊόντα ζωικής προέλευσης. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να τη λαμβάνουν με τη μορφή συμπληρώματος. Επίσης η απορρόφηση της από τον οργανισμό μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων, με αποτέλεσμα σε άτομα τρίτης ηλικίας να παρατηρείται χαμηλή συγκέντρωση.
Η ανεπάρκεια Φυλλικού Οξέως μπορεί να οδηγήσει επίσης σε αλλαγή προσωπικότητας και κατάθλιψη. Άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέως και αυτοί με τα χαμηλότερα επίπεδα φαίνεται να έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό κατάθλιψη. Το φυλλικό οξύ είναι ευπαθές στο μαγείρεμα αλλά βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Η βιταμίνη C συμμετέχει ως συνένζυμο στην παραγωγή της σεροτονίνης από το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Έρευνες έχουν δείξει σημαντική βελτίωση σε ασθενείς με κατάθλιψη οι οποίοι προσέλαβαν βιταμίνη C.
Η δράση των ω-3 λιπαρών οξέων Η κατανάλωση ψαριών, σύμφωνα με Φιλανδούς ερευνητές, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης κυρίως στις γυναίκες. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία σχιζοφρενών ή για τον περιορισμό της συχνότητας και της έντασης των επεισοδίων σε ασθενείς με κατάθλιψη. Πολλοί επιστήμονες παρατηρούσαν ότι τα επίπεδα σε Ω-3 λιπαρά οξέα των ασθενών με χρόνια κατάθλιψη ήταν πάντα μειωμένα. Αυτό τους οδήγησε στη συμπληρωματική χορήγηση των Ω-3 λιπαρών οξέων με τη μορφή ιχθυελαίων και το αποτέλεσμα ήταν η μείωση της συχνότητας και της έντασης των επεισοδίων.
Αλλά πως εμπλέκονται τα ω-3 λιπαρά οξέα με την κατάθλιψη; Τα ιχθυέλαια και συγκεκριμένα το εικοσιπεντανοϊκό EPA συμμετέχει στη σύνθεση των εικοσανοειδών μιας ομάδας ουσιών που μετέχουν σε πολλές μεταβολικές πορείες του οργανισμού και το δοκοσαεξανοϊκό DHA, το οποίο έχει δομικό ρόλο στις κυτταρικές μεμβράνες.
Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν πως στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης σημαντικό ρόλο παίζει όχι μόνο η πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων αλλά και η σωστή αναλογία μεταξύ ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων. Η διατροφή που κυριαρχεί στο δυτικό κόσμο περιλαμβάνει λίγα Ω-3 και περισσότερα Ω-6 λιπαρά, γεγονός που περιορίζει τα οφέλη των Ω-3 για τον οργανισμό μας, αφού αυτά τα δύο είδη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων «ανταγωνίζονται» κατά κάποιο τρόπο το ένα το άλλο. Έτσι σήμερα η αναλογία Ω-3 και Ω-6 είναι περίπου 1:14, ενώ θα έπρεπε να είναι 1:3, δηλαδή σε κάθε 1 γρ. Ω-3 να αντιστοιχούν 3 γρ. Ω-6.
Σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε; Τα Ω-3 αλλά και τα Ω-6 συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη μας. Ανήκουν επίσης στην κατηγορία των απαραίτητων λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να παράγει ο οργανισμός μας, οπότε πρέπει να τα πάρουμε μέσω της διατροφής.
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν σε φυτικές τροφές όπως σογιέλαιο, καρυδέλαιο, καρύδια, λιναρόσποροι, λιναροσπορέλαιο, φυστικέλαιο. Επίσης εντοπίζονται σε ψάρια όπως ρέγγα, σκουμπρί, μπακαλιάρος, σαρδέλα, γατόψαρο, σολομός, ξιφίας, τόνος, λιθρίνι, κολιός, στρείδια, αστακός, γαρίδες αλλά και στα σαλιγκάρια.
Τα Ω-6 τα βρίσκουμε κυρίως στο κρέας ελεύθερης βοσκής, στα πουλερικά, στα αβγά, όσο ψωμί, στα δημητριακά και σε πολλά φυτικά έλαια όπως το καλαμποκέλαιο και το σογιέλαιο.
Μέταλλα Μέταλλα τα οποία επηρεάζουν την ανάπτυξη ή την πρόληψη της κατάθλιψης, την ευερεθιστότητα και τη μεταβολή της διάθεσης είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Η έλλειψη Μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Το Μαγνήσιο έχει χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των απότομων αλλαγών στη διάθεση σε γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.
Τελικά τι να τρώμε; Τελικά η διατροφή κατέχει ένα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής πέρα από τη σωματική υγεία του ανθρώπου. Οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουμε και να καταναλώνουμε σε μικρή ποσότητα είναι η ζάχαρη και τα διάφορα ζαχαρώδη, καθώς επίσης και η καφεΐνη. Η διατροφή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολίκης αλέσεως, καφέ ρύζι, αυγά, ψάρια, πουλερικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 4-5 γεύματα την ημέρα και αντικαταστήστε τα γλυκά με φρούτα Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας αν πιστεύετε ότι δεν λαμαβάνετε επαρκείς ποσότητες από τα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε.
Γράφει ο/η Ίσαρη Γεωργία, Κλινικός Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ΑθηνώνΣυμβουλές για να βελτιώσουμε τη διατροφή μας.
Οι περισσότεροι από μας πιστεύουμε ότι για να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας, θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τις συνήθειες μας.
Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι αρκετές για να κάνουμε το πρώτο βήμα.
Τρώμε καθημερινά πρωινό Το πρωινό είναι σημαντικό γεύμα, γιατί μας δίνει ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Επίσης το πρωινό μας βοηθά να μειώσουμε την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες της μέρας.
Χρησιμοποιούμε προϊόντα ολικής αλέσεως καθημερινά Τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν τις ίδιες θερμίδες με τα αποφλοιωμένα προϊόντα. Η θρεπτική τους αξία όμως έχει μεγάλη διαφορά. Εκτός από τις φυτικές ίνες, περιέχουν περισσότερο κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α και στερόλες. Επίσης περιέχουν μικρότερη ποσότητα νατρίου (άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση θα πρέπει να ακολουθούν διαιτολόγιο χαμηλό σε νάτριο). Δοκιμάστε ολικής αλέσεως ψωμί, μακαρόνια, προϊόντα βρώμης, μαύρο ρύζι και πουργούρι.
Καταναλώνουμε διάφορα και ποικίλου χρώματος λαχανικά καθημερινά Λαχανικά με διαφορετικά χρώματα μας δίνουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Είναι προτιμότερο να διαλέγουμε σκουρόχρωμα λαχανικά. Διαλέγουμε φρέσκα, αποξηραμένα, κονσερβοποιημένα φρούτα, αντί για τους χυμούς τους Τα φρέσκα, αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα φρούτα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τους χυμούς.
Χρησιμοποιούμε τα λάδια και τα λίπη με μέτρο Το ελαιόλαδο, οι ελιές, το αβοκάντο, τα καρύδια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το ψάρι είναι πλούσια σε ωφέλημα λιπαρά, αλλά και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τρώμε γλύκα, τρόφιμα και γλυκά πλούσια σε ζάχαρη, λίγες φορές τη βδομάδα Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη είναι τις περισσότερες φορές πλούσια σε ενέργεια και φτωχά σε αλλά θρεπτικά συστατικά.
Τρώμε καθημερινά τρία κύρια γεύματα και δύο με τρία ενδιάμεσα Η κατανάλωση συχνών και μικρό γευμάτων βοηθά στη σωστή ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.
Γράφει η Κουλαπή Λίτσα, Διαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΑισθάνεστε ότι σας εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σας;
Μήπως τον τελευταίο καιρό κατά τη διάρκεια της άσκησης και γενικότερα έντονης φυσικής δραστηριότητας αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι και πως <<σας εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σας;;
Ο λόγος για τον οποίο αισθάνεστε έτσι μπορεί να είναι η μη επαρκής πρόσληψη υγρών! Η άσκηση και γενικότερα η αυξημένη φυσική δραστηριότητα, ζεστό και κρύο κλίμα, υγρό περιβάλλον και υψόμετρο μεγαλύτερο των 2500 μέτρων, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υδάτωση του οργανισμού και να οδηγήσουν σε σταδιακή αφυδάτωση.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:
Γράφει η Κουλαπή Λίτσα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η Θρεπτική αξία του γάλακτος.
Όπως αποδεικνύεται από πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, τα παιδιά που έχουν θηλάσει μεγαλώνοντας δείχνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης ,αφού το μητρικό γάλα περιέχει συγκεκριμένες ουσίες που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, όπως το DHA .Επίσης παθαίνουν σπανιότερα διάρροιες και γαστρεντερικές μολύνσεις, διαθέτουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα στο μέλλον.
Έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που δεν έχουν θηλάσει έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοπόρωση από εκείνες που θήλασαν. Ο γυναίκες που θηλάζουν εκδηλώνουν σε μικρότερο βαθμό την περίφημη επιλόχεια κατάθλιψη απ' ό,τι ο υπόλοιπες λεχώνες, οπότε ο θηλασμός δρα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό βελτιώνοντας τη διάθεση της μητέρας.
Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ., M.Sc στην Διασφάλιση Ποιότητας- Χονδρογιάννη Μαρία, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ.