Στην περίπτωση δε, που νοσήσουν, τα συμπτώματα είναι λιγότερο έντονα συγκριτικά με όσους δεν ασκούνται. Το είδος της άσκησης, μάλιστα, δεν χρειάζεται να είναι έντονο για να λειτουργήσει ευεργετικά στον οργανισμό, ενισχύοντας, επί της ουσίας, το ανοσοποιητικό σύστημα.
Για την εν λόγω μελέτη, οι αμερικανοί ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να καταγράψουν τον όποιο βήχα ή φτέρνισμα είχαν μέσα σε περίοδο τριών μηνών από το φθινόπωρο έως και το χειμώνα. Παράλληλα, κατέγραφαν τη συχνότητα με την οποία γυμνάζονταν, τις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς και όσα γεγονότα τους προκαλούσαν στρες.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι όσοι αθλούνταν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, αρρώστησαν κατά μέσο όρο για πέντε ημέρες, ενώ εκείνοι που δεν αθλούνταν καθόλου ή γυμνάζονταν λίγο έμειναν 9 ημέρες στο κρεβάτι.
Επιπλέον, τα συμπτώματα του κρυολογήματος ήταν ηπιότερα για όσους είχαν τη γυμναστική ενταγμένη στο καθημερινό τους πρόγραμμα, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι άνδρες και δη οι παντρεμένοι, οι οποίοι εμπεριέχουν τα φρούτα στο διαιτολογιό τους, έχουν την τάση να νοσούν σπανιότερα.
Ακόμα και εάν διανύετε, λοιπόν, την 7η ή την 8η δεκαετία της ζωής σας, δεν είναι αργά να αρχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην υγεία σας.
Βρείτε τον τρόπο άσκησης που ταιριάζει στην καθημερινότητά σας, όπως το να κυκλοφορείτε με ποδήλατο, να ανεβαίνετε με τα πόδια τις σκάλες, να δουλεύετε στον κήπο και κάντε τα περιστατικά της γρίπης …«μακρινό παρελθόν»!
Γράφει η Λώρα Σπυροπούλου, δημοσιογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου