Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Τι πρέπει να τρως τις "δύσκολες μέρες"

Νεύρα, πόνος, ακεφιές! Δεν είσαι σε θέση να δεις άνθρωπο. Το μόνο που θέλεις είναι να κάτσεις σπίτι και να τσακίσεις οτιδήποτε υπάρχει στα ντουλάπια, στο ψυγείο, στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς.

Και με το τέλειο άλλοθι αρχίζεις και τρως λιπαρά, γλυκά... τα πάντα. Λάθος! Αν κατά τη διάρκεια της περιόδου σου τρως σωστά ανακουφίζεσαι από τα ενοχλητικά συμπτώματα, νιώθεις καλύτερα και φυσικά μπορείς ακόμα και να αδυνατίσεις!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην ζυγίζεσαι. Τρεις μέρες πριν την έναρξη της περιόδου και κατά τη διάρκειά της είναι ό, τι χειρότερο μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου. "Η αυξημένη κατακράτηση υγρών, πριν την έναρξη της περιόδου και κατά τη διάρκειά της, εμφανίζει αύξηση της τιμής του σωματικού βάρους ΜΟΝΟ στη ζυγαριά. Στην πραγματικότητα αν ακολουθείται συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί και να χάσεις βάρος" εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Με λίγα λόγια, είσαι πρησμένη. Δεν έχεις παχύνει. Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακόψεις τη δίαιτά σου. Συνεχίζεις κανονικά. Δεν ζυγίζεσαι γιατί τα νούμερα που βλέπεις δεν ισχύουν και για να νιώσεις καλύτερα ακολουθείς τις συμβουλές του ειδικού....

Δύσκολες μέρες

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς διευκρινίζει ότι "ενδέχεται, η παρούσα φάση να χρίζει περισσότερης προσοχής και ίσως να πρέπει να ακολουθήσεις πιο αυστηρή διατροφή, ώστε να αποφευχθούν συμπτώματα υπογλυκαιμίας, αναιμίας και υποθρεψίας του οργανισμού".

Η διατροφή!

"Η περίοδος συνδέεται άρρηκτα, με τη διατροφή. To γεγονός της σύνδεσης, έγκειται στο ότι αποβάλλεται σημαντική ποσότητα αίματος. Η σημαντικού βαθμού απώλειας αίματος, εμφανίζει μια μικρή ή μεγάλη φάση αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου και βιταμίνης Β12. Επίσης, αποβάλλονται, σημαντικές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, τα οποία σε άλλη περίπτωση τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και του καλύπτουν τις ανάγκες" επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Μια τυπική διατροφή, η οποία θα πρέπει να συνταχθεί, θα στηρίζεται στους εξής άξονες:

- Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών. Μην ξεχνάς πως τις ημέρες αυτές αποβάλεις πολλά υγρά και έχεις περισσότερη ανάγκη.

- Κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τροφών πλούσιων σε σίδηρο - φακές, μπρόκολο, πράσο, σπανάκι κτλ. Δεν είναι ανάγκη να είσαι επιστήμονας για να καταλάβεις το γιατί! Η απώλεια αίματος ενέχει τον κίνδυνο συμπτωμάτων αναιμίας και οι τροφές αυτές σε βοηθήσουν.

- Κατανάλωση τροφών με υψηλή βιολογική αξία. Πιο συγκεκριμένα, η καλύτερη επιλογή είναι να συνδυάσεις τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνη και υδατάνθρακες - αυγό, κρέας με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά, ρύζι, αλεύρι, πατάτες, καλαμπόκι. Η αυξημένη ανάγκη σου σε ενέργεια πρέπει να καλύπτεται και με το παραπάνω, για να μην εξαντλήσεις τον οργανισμό σου και χάσεις μυϊκή μάζα.

- Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C - Ακτινίδιο, πορτοκάλι, πιπεριές. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να απορροφήσει καλύτερα το σίδηρο, πράγμα πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο του μήνα. Επίσης τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 - Λάχανο, πράσινα λαχανικά, αμύγδαλα.

Τι να αποφύγεις

Σε γενικές γραμμές η σωστή διατροφή δεν έχει εποχές και περιόδους. Πολύ απλά πρέπει να αποφύγεις τα πολλά λιπαρά και η διατροφή σου να είναι ισορροπημένη.

- Φρόντισε να μην το παρακάνεις με το αλάτι στα φαγητά. Το αλάτι είναι υπεύθυνο για την κατακράτηση υγρών, κάτι που θα επιδεινώσει το φούσκωμα και το πρήξιμο που αισθάνεσαι αυτές τις μέρες.

- Μπορεί να έχεις ανάγκη από κόκκινο κρέας για να αναπληρώσεις σε σίδηρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να τρως βαριά φαγητά με πολλά λιπαρά. Ένα φιλέτο ψητό θα "κάνει τη δουλειά", χωρίς να σε επιβαρύνει με έξτρα θερμίδες. Στις θερμίδες πρόσθεσε και την κατακράτηση υγρών που προκαλούν τα πολλά λιπαρά.

- Τα αναψυκτικά δεν θα σου προσφέρουν τίποτα. Σε κάθε περίπτωση όταν έχεις περίοδο τα αναψυκτικά θα επιβαρύνουν το φούσκωμα που νιώθεις.

- Αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς καφέ, ίσως πρέπει να κάνεις υπομονή για μια εβδομάδα. Η κατανάλωση καφέ και τσάι, αλλά και ο συνδυασμός κρέατος με γαλακτοκομικά εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου.
 
Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter