Χαμηλότερης ευφυΐας αποδεικνύονται τα παιδιά που δεν τρέφονται σωστά έως την ηλικία των 3 ετών. Πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι η συστηματική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Τα ευρήματα προέρχονται από συλλογή δεδομένων σε δείγμα 4.000 παιδιών που πήραν μέρος στην έρευνα ALSPAC, σχεδιασμένη να μελετήσει τις καθημερινές συνήθειες περίπου 14.000 παιδιών που γεννήθηκαν τις χρονιές 1991-1992.
Οι ερευνητές, αφού διαχώρισαν τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες ανάλογα με τις διατροφικές επιλογές (υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και λιπαρών, υψηλή πρόσληψη κρέατος και λαχανικών, υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών), ανέλυσαν τον βαθμό ευφυΐας τους.
Διαπίστωσαν ότι όσα παιδιά έτρωγαν επεξεργασμένες τροφές στην ηλικία των 3, είχαν χαμηλότερο ΙQ στην ηλικία των 8,5. Στην ηλικία μεταξύ 4 και 7 ετών, οι διατροφικές συνήθειες δεν έπαιζαν κανένα ρόλο στην ανάπτυξη της ευφυΐας, γεγονός που καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της καλής διατροφής στα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου