Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Εγκυμοσύνη: ποιες τροφές βλάπτουν

Βάλτε ένα μεγάλο Χ ή περιορίστε σημαντικά κάποιες τροφές, οι οποίες έχουν αποδειχτεί, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πως δεν κάνουν και τόσο καλό ούτε σε εσάς, αλλά ούτε και στην ανάπτυξη του εμβρύου.



Μία εγκυμοσύνη μπορεί να είναι απαιτητική και … λαίμαργη όταν σας 'ζητάει' να προβείτε σε κάθε είδους γαστρονομικές απολαύσεις, αλλά είναι επίσης και άξια προσοχής διότι χρειάζεται, πριν 'ρίξετε' κάτι στο στομάχι σας, να γνωρίζετε και τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στην υγεία του εμβρύου. Μην ξεχνάτε ότι πλέον πρέπει να τρώτε 'έξυπνα'. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, δώστε προσοχή στις απαγορευμένες τροφές για την περίοδο της κύησης και μετά καταναλώστε ελεύθερα, από τις τροφές που φυσικά μπορείτε!

Προστατέψτε την εγκυμοσύνη σας!
Χρειάζεται να έχετε στο νου σας πως υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι απαγορευτικές και άλλες που απλά χρειάζεται να αποφεύγετε. Εσείς, πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας, προκειμένου να γνωρίζετε ποιες ακριβώς τροφές μπορείτε να καταναλώσετε αλλά και σε ποιες ποσότητες, ανάλογα πάντα με την κατάσταση της εγκυμοσύνης σας. Ρίξτε, λοιπόν, μια ματιά στην παρακάτω λίστα με τις τροφές που απειλούν την καλή σας εγκυμοσύνη!

Απαγορευτικές τροφές
Ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα ή ψημένα κρέατα και πουλερικά. Πρέπει σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας να καταναλώνετε πουλερικά ή κρέας βραστά ή καλά ψημένα. Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για να πάθετε μολύνσεις από μικρόβια, όπως το κολοβακτηρίδιο, τη σαλμονέλα αλλά και το τοξόπλασμα.

Ωμά ψάρια, σούσι αλλά και ωμά αβγά. Είναι σημαντικό ακόμα και όταν τρώτε εκτός σπιτιού να ρωτάτε εάν το χρησιμοποιήθηκε ωμό αβγό για την παρασκευή του. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εάν καταναλώσετε ωμό αβγό είναι να κολλήσετε το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι παστεριωμένα. Το παστεριωμένο γάλα είναι καθαρό από μικρόβια και έτσι η έγκυος δεν κινδυνεύει να έχει επιπλοκές στην υγεία της αλλά και στην εγκυμοσύνη της. Στη λίστα των μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι φυσικά το ροκφόρ, αλλά και τα γαλλικά καμαμπέρ και μπρι.


Η κατανάλωση μαλακών τυριών (brie, φέτα αγνώστου προελεύσεως ή κατσικίσιο τυρί) και αλλαντικών αγνώστου προελεύσεως. Μπορεί να περιέχουν βακτήρια (λιστέρια) που μπορεί να βλάψουν το μωρό σας.

Να αποφεύγεται η κατανάλωση οτιδήποτε μη φαγώσιμου. Μερικές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαχταρούν να καταναλώνουν μη φαγώσιμα αντικείμενα π.χ. πάγο, σκόνη πλυντηρίου, σοβά κτλ. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης κάποιων διατροφικών στοιχείων και πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας.


Τροφές προς αποφυγή
Ξιφίας, καρχαρίας, σκουμπρί. Τα ψάρια αυτά έχουν ενοχοποιηθεί ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου αλλά και του παιδικού εγκεφάλου στη συνέχεια. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μέχρι 340 γρ. την εβδομάδα, (περίπου 2 μεσαία γεύματα), ψάρια χαμηλά σε περιεκτικότητα υδραργύρου. Τέσσερα από τα πιο δημοφιλή σε κατανάλωση ψάρια, χαμηλής περιεκτικότητας υδραργύρου είναι ο τόνος σε κονσέρβα, ο σολομός, ο μπακαλιάρος και οι γαρίδες.

Αλκοόλ. Η μπύρα, το κρασί και γενικότερα τα οινοπνευματώδη ποτά εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Οι περισσότεροι ειδικοί βέβαια υποστηρίζουν πως εάν η κατανάλωσή τους γίνεται με μέτρο (π.χ. λίγο κρασί), τότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας και ακολουθήστε τις πολύτιμες συμβουλές τους.

Καφές και γενικότερα καφεϊνούχα ποτά. Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή και χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού. Εκτός από τον  καφέ, καφεΐνη υπάρχει και στα αναψυκτικά τύπου κόλα, στο κακάο, στη σοκολάτα και στο τσάι! Αντικαταστήστε τα ροφήματά σας με γάλα, με χυμούς φρούτων ή φτιάξτε το δικό σας ποτό με νερό και μερικές σταγόνες λεμονιού!
Φυσικά μην ξεχάσετε να προσθέσετε στη λίστα με τις τροφές που χρειάζεται να αποφεύγετε να καταναλώνετε τα ανθυγιεινά σνακ, όπως πατατάκια, γαριδάκια κ.λπ.

Και έγκυος και… σεφ!
Φροντίστε τη διατροφή και την υγεία του μικρού σας ενόσω βρίσκεται ακόμα στη μήτρα. Ακολουθήστε μερικούς κανόνες υγιεινής και η εγκυμοσύνη σας θα βγει ασπροπρόσωπη!
Μην αποθηκεύετε μαζί και στο ίδιο μέρος ή ράφι της κατάψυξης το κρέας με το ψάρι, ώστε να μην υπάρχει μεταφορά μικροβίων από το ένα είδος στο άλλο.
Όταν μαγειρεύετε διαφορετικά είδη κρέατος, να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη για το καθένα και να καθαρίζετε καλά τις επιφάνειες εργασίας προτού τις χρησιμοποιήσετε.
Όταν μαγειρεύετε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, φροντίστε να το βράζετε ή να το ψήνετε καλά.
Πλένετε πολύ καλά τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνετε.
Πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι τον πάγκο, τις επιφάνειες εργασίας και κοπής αλλά και τα μαχαίρια που χρησιμοποιήσατε για την προετοιμασία του φαγητού.
Η διατροφή της εγκύου είναι μεν σημαντική αλλά δεν χρειάζεται να σας γίνει εμμονή. Είναι καλό να ακολουθείτε τις συμβουλές των ειδικών αλλά να θυμάστε πως μπορείτε να το ρίχνετε 'έξω' αραιά και που, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχετε θέσει σε κίνδυνο το μικρό σας. Αυτό που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για το έμβρυο είναι μια συνολικά κακή διατροφή, κατά τη διάρκεια της κύησης και όχι μια μέρα που αποφασίσατε να δώσετε μερικές γαστρονομικές απολαύσεις στον εαυτό σας! Εξάλλου αυτό ανεβάζει τη διάθεσή σας και κατ’ επέκταση του μικρού σας!

Γράφει: Καραφυλλίδης Π. Ευμένης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Bsc (Hons), MSc, NYSCDN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter