Με αυστηρή Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Απρίλιο, κάποια παλιά φυτικά θεραπευτικά συμπλέγματα που πωλούνται ακόμα και σήμερα στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, θα αποτελούν κυριολεκτικά παρελθόν;
Επαγγελματίες του κλάδου συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Μπολόνια της Ιταλίας για ένα συνέδριο της SANA, της διεθνούς έκθεσης φυσικών προϊόντων ώστε να συζητήσουν το μέλλον του κλάδου τους. Από τον Απρίλιο του 2011 όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμμορφωθούν με τη οδηγία της ΕΕ που αναφέρει ότι όλα τα βότανα που παράγονται, κατασκευάζονται και πωλούνται στην ΕΕ πρέπει να ταξινομούνται είτε στην κατηγορία των τροφίμων, είτε στην κατηγορία των φαρμάκων.Φαρμακευτικές άδειες για βότανα.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Hyssopus officinalis is a herb used to treat respiratory disorders
Αυτοί που εργάζονται στον κλάδο υποστηρίζουν εδώ και καιρό την ανάγκη για νομικό πλαίσιο και μεγαλύτερο έλεγχο, αλλά οι νέες προϋποθέσεις για χορήγηση αδειών έχουν τεράστιες επιπτώσεις για τον κλάδο των θεραπευτικών βοτάνων σε όλη την ΕΕ. Η Marinella Trovato, πρόεδρος του S.I.S.T.E., του Ιταλικού Οργανισμού για την Βοτανική Επιστήμη και Τεχνολογία στο Μιλάνο, είπε ότι υπάρχει τεράστια ανησυχία για τα παρακλάδια της αγοράς «Πολλές εταιρείες ανησυχούν για την πιθανότητα ότι στο μέλλον δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν πολλά φυτά ως τρόφιμα / συμπληρώματα».
Πολλοί μικροί παραγωγοί και κατασκευαστές δεν θα μπορούν να συνεχίσουν, καθώς θα αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος αδειας χρήσης θεραπευτικών βοτάνων πρόσθεσε η Trovato.
Ο εκπαιδευμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο βοτανολόγος, Marco Valussi,σε ομιλία του στο συνέδριο, προειδοποίησε ότι οι όροι της οδηγίας θα μετατοπίσουν την κατασκευή των βοτανικών θεραπειών στα χέρια των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών πράγμα που πιθανώς θα μειώσει την ποικιλία των θεραπευτικών βοτάνων που κυκλοφορούν στην αγορά.
Δεν έχουν όλα τα θεραπευτικά βότανα οικονομικό ενδιαφέρον για τις μεγάλες εταιρείες είπε ο Marco Valussi, που δουλεύει στην Ιταλία ως σύμβουλος στον τομέα των θεραπευτικών βοτάνων και φυτικών προϊόντων. «Αυτές οι εταιρείες μπορεί να αποφασίσουν να αφοσιωθούν σε πέντε – δέκα σημαντικά βότανα και να παραμερίσουν τα άλλα. Έτσι οι καταναλωτές θα έχουν μειωμένο εύρος επιλογής»
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Manufacturers will need an expensive medical licence
Loss of business
Στην Ιταλία το επάγγελμα των βοτανολόγων θεραπευτών που κουράρουν ασθενείς δεν είναι νομικά αναγνωρισμένο και οι βοτανολόγοι επιτρέπεται μόνο να φτιάχνουν και να πωλούν τα προϊόντα τους σε καταστήματα που ονομάζονται erboristerie, τα αντίστοιχα καταστήματα υγιεινής διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου και τα Reformhäuser ή Bioläden της Γερμανίας. Αλλά η νέα ταξινόμηση θα σηματοδοτήσει τεράστια απώλεια εργασιών αυτών των καταστημάτων, καθώς δεν θα μπορούν να πωλούν πολλά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα τους όπως τα passiflora, ginseng και βαλεριάνα, που θα διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία.
Ο Marco Valussi έδειξε ανησυχία ότι κάποιες από τις λιγότερο κοινές θεραπείες βοτάνων μπορεί να εξαφανιστούν τελείως από την ευρωπαϊκή αγορά. «Προφανώς όλοι θέλουμε την καλύτερη ποιότητα με το λιγότερο ρίσκο για τους καταναλωτές αλλά θέλουμε και ο καταναλωτής να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί βότανα». Πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία δημιουργεί οικονομικό μειονέκτημα για τους καταναλωτές. «Αγοράζοντας από το φαρμακείο συνήθως σημαίνει ότι αγοράζεις ακριβότερα από ότι από το erboristeria.»
Οι Βρετανοί βοτανολόγοι θεραπευτές σε κίνδυνο
Ο Michael McIntyre, καθηγητής του τμήματος Θεραπευτικών Βοτάνων του πανεπιστημίου του Middlesex και πρόεδρος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Βοτανολόγων Θεραπευτών είπε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που οι βοτανολόγοι θεραπευτές επειτρέπεται να κουράρουν ασθενείς, οι συνέπειες για τον κλάδο είναι εξίσου σημαντικές.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: McIntyre is worried herbal practitioners will lose access to a large range of medicines
Ως θεραπευτής λέει ότι θα χάσει την πρόσβαση του σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που κατασκεύαζαν γι αυτόν κατασκευαστές ειδικά για τους ασθενείς του. «Οι ασθενείς μου ανησυχούν πολύ μόλις τους λέω ότι αυτό το σκεύασμα που χρησιμοποιούν και τους οφελεί τόσο πολύ, μπορεί να μην είναι διαθέσιμο του χρόνου».
Πολλά συχνώς χρησιμοποιούμενα φυτικά σκευάσματα (αγιουρβεδικά, κινέζικα, θιβετιανά) που πιθανόν δεν είναι είναι αναγνωρισμένα ως βότανα στην ΕΕ μπορεί να μην είναι πλέον νόμιμα. Η οδηγία στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών και στην εξασφάλιση της ποιότητας πολλών σκευασμάτων, αλλά ο Michael McIntyre πιστεύει ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. « Οι ασθενείς ή το κοινό που θέλουν να χρησιμοποιούν θεραπευτικά βότανα θα αναγκαστούν να τα προμηθεύονται μέσω ιντερνετ από αναξιόπιστες πηγές ή να επισκέπτονται τσαρλατάνους χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση.
Νομικό πλαίσιο
Ο Michael McIntyre λεέι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο για τους βοτανολόγους θεραπευτές που θα τους δίνει πανευρωπαική αναγνώριση και θα τους πιστοποιεί ως επαγγελματίες. Λέει, ότι σύμφωνα με κρατικές έρευνες το ¼ του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποίησε θεραπευτικά βότανα τα τελευταία δυο χρόνια. «Είναι σημαντικό οι χρήστες των βοτάνων, να ξέρουν ότι αυτοί που θα επισκευτούν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι και αξιόπιστοι, πράγμα που θα επιτευχθεί μέσω του νομικού πλαισίου».
Σαν θεραπευτής με εμπειρία δεκαετιών ο Michael McIntyre πιστεύει ότι ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο δεν συμφέρει μόνο τον κλαδο και τους καταναλωτές αλλά και το ευρωπαικό σύστημα δημόσιας υγείας. Ασφαλείς, ήπιες, βοτανικές θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν διάφορες καταστάσεις από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έως πονοκεφάλους και αυπνία, χωρίς χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
«Τα φάρμακα κοστίζουν άπειρα χρήματα και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος τους. Πιστεύω ότι τα θεραπευτικά βότανα μπορούν να σώσουν και τον προυπολογισμό για την υγεία πολλών κρατών μελών» λέει ο Michael McIntyre.
Author: Dany Mitzman
Editor: John Blau
Πηγή: olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου