Υγιεινή διατροφή, που συμβάλλει στην καταπολέμηση του θερμοκηπίου, συνιστούν οι ειδικοί.
«Πρέπει να επιλέγουμε τροφές οι οποίες δεν είναι επιβαρημένες με “τροφικά μίλια”: Πρόκειται για την απόσταση που διανύουν τα τρόφιμα μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι μας. Όσο πιο πολλά είναι τα χιλιόμετρα τόσο περισσότερα καύσιμα απαιτούνται για την μεταφορά τους. Άρα, συμβάλλουμε αρνητικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, απλώς και μόνο στρώνοντας το τραπέζι μας».
Η κ. Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace, μιλάει για τα νέα διατροφικά κινήματα που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να αφυπνίσουν την οικολογική συνείδηση των πολιτών. Όπως επισημαίνει, η τάση να προσφέρουμε στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την διατροφή μας είναι συνεχώς αυξανόμενη. Ο βασικός άξονας της τάσης αυτής είναι μέσα από τη διατροφή μας να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον μας ».
«Μπορούμε να γνωρίζουμε που και πως έχει παραχθεί η τροφή που καταναλώνουμε. Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων θα ήταν ιδανική γιατί δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αυτή όμως η λύση δεν είναι προσιτή για τους περισσότερους. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις εποχές που έχει δώσει η φύση για το κάθε τρόφιμο. Είτε πρόκειται για φρούτα και λαχανικά, είτε πρόκειται για ψάρια, γιατί και αυτά έχουν τις εποχές τους. Πρέπει να τονίσουμε τα ψάρια τα οποία βρίσκονται πολύ συχνά στο τραπέζι μας προέρχονται από περιοχές όπου τα αποθέματα τους έχουν σχεδόν εξαντληθεί».
Με την παλιά συνταγή
Πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί η νέα αυτή διατροφική τάση στις κουζίνες των σπιτιών; «Αν γυρίσουμε πίσω και δούμε πως μαγείρευαν οι μαμάδες μας ή οι γιαγιάδες μας, θα δούμε ότι δεν έβαζαν στην κατσαρόλα τους τροφές εκτός εποχής» λέει η νοικοκυρά κ. Ευαγγελία Τερζάκη. «Αυτό προσπαθώ κι εγώ να κάνω. Στην Ελλάδα έχουμε όλες τις εποχές πάρα πολλές επιλογές σε προϊόντα. Δεν υπάρχει λόγος, για παράδειγμα, καταχείμωνο να φάμε ντομάτα. Μπορούμε να φάμε λάχανα, πολλών ειδών ή κουνουπίδια. Μην ξεχνάμε ότι οι τροφές που καλλιεργούνται στο θερμοκήπιο έχει αποδειχτεί ότι είναι 40% περισσότερο επιβαρημένες με φυτοφάρμακα».
Η κ. Τερζάκη επισημαίνει ότι η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος δεν τελειώνει στις επιλογές των τροφών: «Ο τρόπος που μαγειρεύουμε μπορεί να βοηθήσει σημαντικά όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία μας. Αποφεύγω τα τηγανητά, μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά με λίγο νερό – και στις δύο περιπτώσεις καταναλώνω λιγότερη ενέργεια και προσπαθώ να έχω πολλές σαλάτες στο τραπέζι. Οι σαλάτες δεν χρειάζονται καν μαγείρεμα».
Τι να προσέξουμε
Το σπιτικό φαγητό είναι μια ακόμη κίνηση που βοηθάει στην προστασία του πλανήτη και για την κ. Τσιγαρίδου: «Ας μην καταλήγουμε στα έτοιμα φαγητά και να προτειμάμε να μαγειρεύουμε σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάμε ποτέ σε εστιατόριο αλλά να επιλέγουμε εκείνο στο οποίο ξέρουμε ότι τηρούνται κάποιοι κανόνες».
«Κάνοντας καλό στον πλανήτη, κάνουμε καλό και στην υγεία μας. Θα πρέπει να οργανώσουμε τη διατροφή μας από την αρχή για να εξασφαλίσουμε πιο οικολογικό πιάτο. Από τη στιγμή που θα πάμε στο σούπερ μάρκετ να προτιμήσουμε τοπικά προϊόντα και δη βιολογικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής είναι πολύ πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βεβαίως πολύ πιο θρεπτικά. Επίσης είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και μέταλλα», λέει στα «ΝΕΑ» ο διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Παρασκευάς Παπαχρήστος. Εκτός όμως από τις επιλογές των προϊόντων, δίνει έμφαση και στην ποσότητα που βάζουμε στο καλάθι των αγορών μας: «Όλα αυτά που αγοράζουμε τα χρειαζόμαστε; Είναι μεγάλη ανάγκη να ελέγχουμε τις ποσότητες των προϊόντων που καταναλώνουμε, γιατί στα περισσότερα νοικοκυριά μεγάλη μερίδα τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια».
4 τρόποι οικολογικού μαγειρέματος
- Το μαγείρεμα στην κατσαρόλα πρέπει να γίνεται με λίγο νερό, με σκεπασμένο το σκεύος, ώστε να εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια.
- Χρησιμοποιούμε αντικολλητικά σκεύη, ώστε να χρειάζεται ελάχιστο λάδι.
- Μαγειρεύουμε στη χύτρα χωρίς ή με ελάχιστο νερό.
- Τα μικροκύματα δεν απαιτούν την προσθήκη λίπους, γιατί η υγρή θερμότητα που αναδίδουν εμποδίζει την τροφή να κολλήσει στο σκεύος.
- Οκτώ ολόκληρα βοοειδή καταναλώνει κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος στη ζωή του. Καταναλώνουμε επίσης 36 πρόβατα, 36 χοίρους και 550 πουλερικά.
- 990 λίτρα νερού απαιτούνται για να παραχθεί ένα λίτρο γάλακτος.
- 100kg είναι το ποσό μεθανίου που εκπέμπεται από μια αγελάδα κάθε έτος. Αυτό ισοδυναμεί με 2.300 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
- 1,5 δις είναι ο κατ’ εκτίμηση αριθμός αγελάδων παγκοσμίως. Παράγουν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αμμωνίας, μια αιτία που συμβάλλει στο φαινόμενο της όξινης βροχής.
- 36,4kg είναι το ποσό διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής ακριβώς 1kg βοδινού κρέατος, όσο εκπέμπει το μέσο ευρωπαϊκό αυτοκίνητο κάθε 250 χιλιόμετρα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008, 14
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου